Petak 05.06.2015.
04:30
Vestionline

Šta može da vam se desi ako pojedete previše voća?

Reuters/A.G.
Oprezno jedite i voće

Nakon zimskog razdoblja i "teže" hrane, s dolaskom vrućine sve više biramo laganije namirnice i sezonsko voće.

Pomislili bismo da je to jedan od najzdravijih izbora, ipak ako preterujete sa voćem, to može loše da se odrazi na vaše telo.

Voće dolazi u paketu sa vlaknima i potrebnim vitaminima, ali i sa šećerom. Zato, ako preteramo sa količinama nekog voća, može da nam se dogodi da našem telu "osiguramo" koji neželjeni kilogram, tvrdi nutricionista Kerolin Braun iz "Foodtrainersa" u Njujorku.

Banane i grožđe spadaju u voće koje bi trebalo da doziramo. Ako ste željni voća u većim količinama, okrenite se radije jagodama, kruškama, malinama, brusnicama, lubenici, papaji. Da ne biste stalno razmišljali o tome koliko se prirodnog šećera nalazi u kom voću, najbolje je rešenje da se usresredite na pravilo "broja dva", odnosno, ograničite konzumaciju voća na dva ploda ili dve šoljice seckanog voća na dan.

Vlakna u voću pomažu u apsorpciji šećera osiguravajući tako da ne dođe do drastičnih porasta ili pada energije, a za još bolji učinak voće kombinujte sa orašastim plodovima, semenkama ili ćuretinom, ma koliko vam se to činilo – nespojivo.

2024 © - Vesti online