Četvrtak 04.06.2015.
15:12 >> 16:56h
Tanjug, Srna

Nemački ministar objasnio zašto je Rusija potrebna međunarodnoj zajednici

Tanjug/AP
Štajnmajer: G8 treba da ostane G8

Govoreći nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, tri dana pre samita G7 u Bavarskoj, Štajnmajer je rekao da je isključenje  Rusije zbog njenih postupaka u Ukrajini bilo neophodan korak, ali ne i cilj sam po sebi.

- Smatram da nama ne može da bude interes da dugoročno zadržimo format G7 - rekao je Štajnmajer novinarima.

- Nama je Rusija potrebna za rešavanje zamrznutih sukoba, kako u našem evropskom regionu, tako i u Siriji, Iraku, Libiji, i oko iranskog nuklearnog programa - rekao je šef nemačke diplomatije u intervjuu nemačkom listu "Noje osnabriker cajtung", koji prenosi Sputnjik.

Po mišljenju šefa nemačke diplomatije, u odnosima sa Rusijom beskorisno je oslanjanje samo na politiku pritiska - potrebno je pokrenuti dijalog radi traganja za izlazom iz "situacije u Ukrajini, opasne po čitavu Evropu".

- Daleko smo od toga da mislimo da je Minski sporazum već realizovan. Međutim, nema sumnje da on utiče da se borbene akcije kontrolišu, čak i ako je režim prekida vatre, kao i ranije, krhak - rekao je Štajnmajer.

Angela Merkel je u intervjuu za RTL rekla da zemlje G7 dele zajedničke vrednosti demokratije.

- Upravo je to ta grupa koja treba da sedi za tim stolom - rekla je ona.

Merkelova je rekla da je gubitak to što Rusija nije za zajedničkim stolom, ali da je to neizbežno zbog ruskog kršenja posjeratnog mirovnog poretka.

2024 © - Vesti online