Četvrtak 04.06.2015.
11:46
Srna

Cipras i Junker bez dogovora o otplati grčkog duga

Tanjug/AP
Junker se lepo šalio sa Ciprasom u Rigi, ali nije prihvatio grčki plan

Cipras i Junker saopštili su da će se uskoro ponovo sastati, ali je njihov četvoročasovni sastanak završen bez dogovora, zbog čega se Atina danas suočava sa krajnjim rokom za uplatu rate Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) kako bi izbegla mogući bankrot.

- Razgovori će biti nastavljeni u narednim danima – rekao je Cipras, čija je stranka Siriza u januaru pobedila na izborima na osnovu obećanja da će okončati petogodišnje mere štednje zbog kojih je Grčka ušla u recesiju.

Grčki premijer je rekao da je tokom razgovora bilo "tačaka koje niko ne bi smatrao osnovom za razgovore i da grčki plan za reforme ostaje jedini realan, koji je iznesen".

Predsedavajući evrozone Jeroen Dijselblom, koji je takođe prisustvovao četvoročasovnom sastanku u Briselu, izjavio je da je to bio "veoma dobar susret".

- To je bio dobar, konstruktivan sastanak. Načinjen je napredak u razumevanju međusobnih stavova na osnovu raznih predloga. Postignuta je saglasnost za novi susret - dodao je Dijselblom.

Program evropske finansijske pomoći Grčkoj ističe krajem ovog meseca, a do tada bi Grčka morala da nađe zajednički jezik sa poveriocima ili da proglasi bankrot, što bi gotovo izvesno dovelo do izbacivanja Grčke iz evrozone, uz nesagledive posledice za zajedničku evropsku valutu.

2024 © - Vesti online