Sreda 03.06.2015.
22:06
Tanjug

Pluton i njegovi "nestašni" meseci

NASA
Čudan ples u svemiru: Pluton i njegovi razigrani, nestašni meseci

Merenja koje je obavio svemirski teleskop Habl pokazuju da su Hidra i Niks, drugi i treći najveći od pet plutonovih satelita, više izduženi nego sferični i ponašaju se na sasvim drugačiji način od našeg Meseca.

- Oni se spotiču, obrću, tako da se ponekad dešava da severni pol postane južni. To je zaista veoma čudan ples - rekao je za AFP koautor studije Mark Šouvoter sa istraživačkog instituta SETI.

Meseci ne menjaju svoja mesta u orbiti, "već orijentaciju u svemiru", objasnio je on, dodajući da se Plutonovi sateliti "nasumice okreću u svim pravcima".

Pluton i njegov najveći mesec Haron zajedno čine tzv. "binarnu planetu", jedinu takvu u našem sunčanom sistemu, dok ostala četiri meseca kruže oko njih.

Razlog za ovakvo hirovito ponašanje manjih meseca su Pluton i Haron, koji stvaraju neuravnoteženo i promenljivo gravitaciono polje, navodi se u saopštenju Merilend univerziteta. Efekat je dodatno pojačan eliptičnim oblikom ovih nebeskih tela.

- Kao dobra deca, naš Mesec i drugi sateliti smerno okreću jedno lice ka roditeljskoj planeti - kazao je Daglas Hamilton, drugi autor studije objavljene u časopisu Nature.

- Ono što smo saznali je da Plutonovi meseci više deluju poput tinejdžera koji prkose pravilima - napomenuo je on. Ipak, ma koliko zamršena bila njihova rotacija, orbite Hidre i Niksa, kao i orbita Stiksa, uvek prate istu putanju.

Studija, takođe, otkriva da je četvrti mesec, Kerber, "crn kao ugalj", dok su ostali "svetli poput belog peska".

- Verovali smo da su svi Plutonovi meseci nastali istovremeno, od istog udara, te smo očekivali da budu slični. Sada znamo da to nije slučaj - napomenuo je Šouvoter.

Otkrića do kojih su došli Šouvoter i Hamilton zasnivaju se na analizama snimaka koje je Habl prikupio.

Astronomi se nadaju da će im proučavanje Plutonovog sistema pomoći da objasne kako planete i sateliti nastaju i zadržavaju postojane orbite milijardama godina.    

2024 © - Vesti online