Sreda 03.06.2015.
14:40
Tanjug

Olovni kovčeg sačuvao plemkinju iz 17. veka

wikipedia.org/Bin im Garten
Očekivali su ovako nešto kada su otvorili kovčeg iz 17. veka, a otkrili su dobro sačuvan leš u garderobi i cipelicama koje se nisu raspale

Leš dug 1,45 metra pronađen je u kamenoj grobnici u kapeli manastira Sen Žosef u martu prošle godine. Reč je, najverovatnije, o Luizi de Kengo, udovici bretonskog plemića koja je preminula 1656. kada je imala oko 60 godina.

Srce njenog supruga Tusena de Perena pronađeno je u blizini, rekli su arheolozi na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Telo je pronađeno na gradilištu gde bi trebalo da nikne konferencijski centar.

Četiri olovna kovčega iz 17.veka takođe su pronađena u manastiru kao i 800 drugih grobova, ali se u njima nalaze samo skeleti od kojih nijedan nije toliko očuvan kao Luiza de Kenga. Kada su arheolozi naišli na njenu grobnicu odmah su primetili da se razlikuje.

- Odmah smo videli veliku količinu tkanine, cipele – rekao je Rozen Koleter, arheolog Francuskog nacionalnog instituta za preventivna arheološka iskopavanja.

On dodaje da su ispod ogrtača arheolozi mogli da razaznaju "šake koje drže raspeće".

Skeniranjem i autopsijom, naučnici su saznali nešto više i o medicinskoj istoriji plemkinje.

- Sa Luizom nas je čekalo iznenađenje za iznenadnjenjem - rekao je Fabris Dedui, radiolog iz Tuluza.

Autopsija je otkrila kamenje u bubregu i prirasline na plućima, a srce joj je izvađeno sa "pravim hirurškim majstorstvom". Odeća, koju je vreme nagrizlo, restaurirana je i uskoro će biti izložena.

Udovica, koja je najverovatnije poslednje dane provela u manastiru, bila je sahranjena u ogrtaču, haljini, lanenoj košulji, cipelama sa plutom, vunenim vešom i pokrovom preko lica. Sačuvano je i nekoliko kapica. Njen leš ponovo će biti sahranjen u Renu u narednih nekoliko meseci.

2024 © - Vesti online