Utorak 02.06.2015.
21:55
Tanjug

Poništena kazna vojniku koji je jeo svinjetinu

Reuters
Izraelska vojska priznala grešku

Vojska je prethodno saopštila da je vojnik, čije ime nije objavljeno, "prekršio pravila i propise", zbog čega mora biti kažnjen.

Vojnik je najpre kažnjen na 11 dana zatvora, ali je kazna kasnije preinačena, odnosno određeno je da isto toliko dana mora da provede u vojnoj bazi i ne može da izlazi, pošto su se njegovi rođaci žalili medijima i jedan poslanik napisao pismo ministru odbrane o tom slučaju. Ali vojska je izmenila odluku još jednom i poništila kaznu.

- Pogrešili smo. IDF (Izraelska odbrambena armija) će, s jedne strane, nastaviti da se pridržava košera, ali s druge, neće ispitivati vojnikov sendvič - napisao je vojni portparol brigadni general Moti Almoz na Fejsbuku.

- Postoji napetost u izraelskom drušstvu i postoje različiti stavovi i mišljenja. Ima mesta za sve u IDF-u - dodao je on. 

Kuhinje izraelske armije su košer, odnosno pridržavaju se jevrejskih verskih propisa ishrane. Vojnik, koji je jeo sendvič sa svinjskim mesom doselio se nedavno u Izrael iz Bostona i nije znao za ta stroga pravila u armiji.

On je samo hteo da za ručak pojede sendvič koji mu je napravila njegova baka, koja se košera ne pridržava, navodi Asošijeted pres.

2024 © - Vesti online