Utorak 02.06.2015.
20:41
Tanjug

Šta su Amerikanci poručili Vučiću?

Tanjug/AP
Poruke ohrabrenja od američkih investitora: Aleksandar Vučić

Predstavnici Dženeral Elektrika su premijeru preneli da je ta kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, dok je od predstavnika kompanije Friport MekoMoran premijer zatražio, između ostalog, pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.


Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, sa predstavnicima kompanije Dženeral Ilektrik premijer je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, zdravstva, transporta i avioindustrije.

Vučić je, kako se navodi, naglasio da je Srbija sprovela sve zakonske reforme kako bi stranim investitorima omogućila bržu i lakšu realizaciju investicija.

On je sagovornike obavestio i o ekonomskim reformama koje je realizovala vlada Srbije, što našu zemlju čini ekonomski stabilnom i bezbednom za strane investicije.


Vucič je istakao da je Srbija spremna da američkim kompanijama obezbedi najbolje uslove poslovanja u regionu zapadnog Balkana i podršku srpske Vlade.

Potpredsednik Džneral Ilektrika Karan Batia, zadužen za međunarodne odnose, izjavio je da je ova kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, za razmenu dobre prakse i za otvaranje većeg broja radnih mesta.

Premijer je, dodao je, naglasio važnost saradnje sa Vladom Srbije na dva projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije, izgradnji vetroparkova u Dolovu i Kovačici.

- Dženeral Ilektrik u Srbiji 11. juna organizuje 'Sourcing day', u saradnji sa Privrednom komorom i Skupštinom Srbije, gde će ispitati mogućnost pokretanja proizvodnje u Srbiji i angažovanje srpskih proizvođača u lancu Dženeral Ilektri kompanija - istakao je Batia.

"Potreban strateški partner za RTB Bor"

Tanjug/AP
Zadovoljan interesovanjem američkih kompanija za Srbiju: Aleksandar Vučić

Srpski premijer susreo se  i sa menadžmentom kompanija ITI i NCR, kao i sa predstavnicima kompanije Friport MekMOran koji su ga obavestili o napretku projekta Chukaru Peki za eksploataciju bakra i zlata, cetiri km severno od Bora.

Ričard Levil, potpredsednik ove kompanije za globalnu eksploataciju, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem u Srbiji i naglasio da kompanija Friport želi da bude model uspešne strane investicije u Srbiji.

- Ove godine ulažemo 18,73 miliona američkih dolara u nastavak istraživanja na projektu Chukaru Peki kod Bora - istakao je Levil.

Premijer Vučić je od predstavnika kompanije Freeport McMoRan zatražio i pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

On je, obraćajući se novinarima nakon sastanka, istakao zadovoljstvo zainteresovanošću američkih kompanija za Srbiju i naglasio da dolazak tih kompanija znači širu podršku Sjedinjenih Američkih Država Srbiji.

- To znači brži proces evrointegracija i širu političku podršku SAD Srbiji - zaključio je Vučić.

Predsednik srpske Vlade posetiće i kompaniju Majkrosoft, gde će razgovarati o unapređenju javnog servisa za građane i privredu, kroz uvođenje savremenih rešenja informacione tehnologije.

Tokom sastanka biće reči i o mogućnostima Majkrosofta da, kao lider u oblasti elektronske uprave, svojim iskustvom poboljša efikasnost u radu državne uprave.

Ova komapnija u Srbiji zapošljava oko 250 mladih ljudi iz zemlje, što je jasan pokazatelj razvoja poslovanja Majkrosofta u Srbiji, ali i potencijala naše zemlje u oblasti informacionih tehnologija.
 

2024 © - Vesti online