Nedelja 02.05.2010.
13:36
Tanjug

Selaković: Deklaracija ogledalo neozbiljnosti vlasti

SNS neće učestvovati u donošenju Deklaracije: Nikola Selaković
 

Selaković je na konferenciji za novinare ocenio da je takav Predlog deklaracije usmeren "na smirivanje savesti onih koji su doneli Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici".

U Nacrtu deklaracije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda, koji je prosleđen poslanicima, Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločine učinjene nad državljanima Srbije i svim pripadnicima srpskog naroda tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji i za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za 5. maj sednicu Kolegijuma parlamenta na kojoj će biti reči o dinamici donošenja deklaracije.


"Ovakav predlog treba da opravda donosioce onakve Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, da smiri njihovu savest i da pokuša građanima Srbije da pomuti pamćenje na ružan događaj u parlamentarnoj istoriji", kazao je Selaković.


On je ocenio da tekst deklaracija u kojoj se pojedinačno ne pominje nijedno stratište, niti zločin, i u kojoj se paušalno govori o zločinima na prostoru bivše Jugoslavije ne služi svrsi koja stoji u njenom nazivu.


"Trebalo je usvojiti predlog deklaracije naprednjaka kojim su obuhvaćeni svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije bez obzira na nacionalnost žrtve i počinioca zlocina i time bi se izbegla šarada u skupstini. Ovako je teško zamisliti da će SNS učestvovati u donošenju ovakve deklaracije", rekao je Selaković, koji je i član Pravnog saveta stranke.

"Rezolucija u kojoj se poimenice ne pominje ni jedno jedino stratište, ni jedan jedini zločin, u kojoj se paušalno govori o zločinima na prostoru bivše Jugoslavije je nešto što nikako ne služi onoj svrsi koja je u njenom nazivu", ocenio je član Pravnog tima SNS-a Marko Đurić.

2024 © - Vesti online