Sreda 03.06.2015.
01:30
Srna

Otkriven novi sistem u organizmu – odbrambeni!

bangkokpost.com
Ljudsko telo i dalje krije mnoge tajne

Naučni tim sa Univerziteta u Virdžiniji ističe da otkriće dokazuje kako je  mozak, poput svakog drugog tkiva, povezan sa "perifernim odbrambenim sistemom preko limfnih žlezda".

Doktor Kevin Li smatra da je neophodno promeniti udžbenike, jer se radi o otkriću struktura u telu za koje se do sada nije znalo.

- Mislio sam da je telo već "mapirano" i da su otkrića dovršena negde sredinom prošlog veka, ali sada vidimo da nije tako - navodi Li.

Novi sistem u organizmu pronađen je tako što su naučnici razvili posebnu metodu postavljanja "meninga miševa" (membrana koje prekrivaju mozak) na mikroskopske preparate radi istraživanja.

Posmatrajući preparate, uočili su odbrambene ćelije raspoređene u tokovima koji su bili nalik na sistem žlezda. Otkriće otvara brojna pitanja, poput ključnog - kako funkcioniše mozak, a kako bolesti koje ga napadaju,  poput autizma, multiple skleroze i Alchajmera.

Kod Alchajmera u mozgu se skupljaju velike grudvice proteina, a lekari sada veruju da je razlog tome činjenica da ih upravo otkriveni sistem žlezda ne uklanja dovoljno efikasno.

2024 © - Vesti online