Utorak 02.06.2015.
05:46
Lj. Ivanović - Vesti

Kod Bajdena na raport i instrukcije

Počelo u Berlinu: Džozef Bajden i Aleksandar Vučić

- Sastanak sa Bajdenom je prilika da konačno ubedim SAD da pomognu Srbiji na putu ka članstvu u EU - rekao je Vučić u intervjuu za "Vol strit džurnal".

Možda će Amerikancima muzika za uši biti odluka Srbije da gas posle 2019. uvozi od Azerbejdžana, što neki vide kao okretanje leđa Rusiji.

- Što se tiče energetske bezbednosti, Srbija je spremna za diversifikaciju izvora gasa, što je takođe veoma važno za naše američke prijatelje - rekao je Vučić koji je o energetskoj alternativi sa Bajdenom pričao još u februaru u Nemačkoj.

Prekretnica u spoljnoj politici

Poseta Vučića SAD mogla bi da bude prekretnica u spoljnoj politici Beograda, piše "Komersant". List navodi da će težnje Srbije da se približi EU i SAD verovatno izazvati nezadovoljstvo Moskve, za koju je Beograd ključni saveznik na Balkanu, ali da Moskva nema baš mnogo izbora - ili da te balkanske zemlje proglasi proameričkim sa svim posledicama koje iz toga proizlaze ili da se saglasi sa tim da one mogu da imaju dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom.

Bajden mu je ponudio opcije umesto Južnog toka, a sada je jasno o čemu se radi.

Vučića očekuje niz neugodnih tema. SAD insistiraju da se reši slučaj ubistava braće Bitići koji su se kao američki državljani borili na Kosovu na strani OVK. Srbija je osnivala radne grupe i "odmicala u istragama" paljenja američke ambasade, ali punih sedam godina niko nije izveden pred sud.

Biće zanimljiv i susret Vučića s Entonijem Blinkenom, zamenikom šefa diplomatije SAD, koji je pre toga bio Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost. Zakazan je i razgovor sa senatorom Džonom Mekejnom, predsedavajućim Odbora za oružane snage Senata, inače gorljivim protivnikom Putina.

2024 © - Vesti online