Utorak 02.06.2015.
04:54
Đ. Janković - Vesti

Stiže hrana sa otrovanih njiva

Nema rešenja: I dalje curi iz jalovišta

- Odmah sam krenuo da uklanjam nanose peska i jalovine, negde je bilo i po pola metra. Izvukao sam oko 70 kubika nanosa, koštalo me je oko 60.000 dinara, a onda sam nasuo skoro istu količinu nove zemlje. Posadio sam kukuruz, krompir, luk, malinu, a u plasteniku paradajz. Sve što rodi ide za kućnu upotrebu - kaže Lukić i tvrdi da niko nije dolazio da ga upozori da ne sadi.

Pored Kostajničke reke još ima neraščišćenih njiva, ali i onih gde tik do sive reke niču kukuruz i druge kulture.

Samo za kućnu upotrebu: Nenad Lukić

- Niko nije došao da pomogne. Šta sad da radim, da gledam u upropašćenu njivu ili da nešto posejem? Da sam čekao pomoć, još bi ovde bilo stenja i mulja. Zagađeno?! Možda jeste, a možda i nije, neću drugima davati, a moja stoka nešto mora jesti - kaže jedan poljoprivrednik neraspoložen za fotografisanje.

Prvi komšija jalovišta Milojko Jovanović s porodicom živi uz Kostajnički potok, tik ispod poslednje brane. Razvaljeno korito došlo je na dva metra od kuće.

Uništena plodna zemlja

U krupanjskoj opštini je posle majskih poplava uništeno mnogo oranica, plodno zemljište je odneto, ili je zasuto raznim materijalom i nije ga moguće koristiti. Pod nanosima je ostalo više od 630 hektara oranica. Poplava je odnela 40 hektara, nanosi su ostali na 156 hektara, a ostalo su oštetila ili uništila brojna klizišta.

- Kad su došli da rade brane rekao sam da to neće izdržati i posle prve kiše je procurilo. Iz dvorišta sam prošlog maja izbacio oko 70 kubika peska s jalovišta, onda sam doneo novu zemlju, prefrezirao, posejao travu, ali neće da nikne - kaže zabrinuto.

Lani u novembru urađena je sanacija i postavljena drvena brana, ali nekoliko dana kasnije, posle kiše, jalovina je nastavila da preliva u Kostajničku reku.

Velika odstupanja

U Kostajničkoj reci, oko 200 metara od jalovišta, postoje velika odstupanja više teških metala, gvožđa, olova, cinka, arsena i antimona, kao i kod mosta u lozničkom selu Korenita gde je utvrđeno povećanje antimona, olova, cinka i gvožđa.
U Jadru i Drini, osim manjeg odstupanja gvožđa u martu, kad je obavljeno istraživanje, nije bilo drugih odstupanja, što je rezultat razređenja vode zbog obilnih kiša u tom periodu.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić bio je nedavno u Kostajniku i najavio da će 'sanacija jalovišta početi uskoro izgradnjom glavne brane, koja će maksimalno zaustaviti isticanje opasnih materija".

Uništeno 50 hektara zemljišta: Područje Kostajnika

Procenjuje se da je na području Kostajnika materijalom iz jalovišta uništeno oko 50 hektara zemljišta, na nekim njivama i danas stoje nanosi debeli više od pola metra, a problem je što je meštanima poljoprivreda jedini izvor prihoda. Posle poplave u maju prošle godine utvrđeno je zagađenje i zaključeno da se to zemljište mora ukloniti kao opasni otpad i nasuti nova zemlja. Godina je prošla, a taj posao još nije započet, pa neko seje na poplavljenom, a neko i da hoće ne može jer je umesto oranice "dobio" kamenjar.

2024 © - Vesti online