Utorak 02.06.2015.
00:14
M. Stanimirović - Vesti

Knjiga najbolji seoski drug

Đaci u biblioteci

- Živimo kao jedna porodica, učenici, roditelji i mi nastavnici. Biblioteka je otvorena u okviru akcije "Mladi su zakon" Ministarstva sporta i omladine Republike Srbije, a uz pomoć naše đačke zadruge Zvončić i doktora Moma Plazinčića koji je svakog meseca od svoje zarade izdvajao sredstva za njen završetak.

Biblioteka je dobila ime po Vuku Aleksiću, piscu koji je ovde rođen, i u njoj se knjiga može dobiti i kada škola ne radi. Da oni koji su željni čitanja i znanja dobiju knjigu u svako doba dana i noći zadužen je Vaso Anđelić, domar u školi. Tako je jednom prilikom Radenko Mirković iz Bjeluše oko ponoći navratio do biblioteke i zahvaljujući Vasovoj ljubaznosti dobio nekoliko knjiga za čitanje da ne dolazi nekoliko puta.

Igralište seoske škole

Stariji članovi biblioteke najviše čitaju domaće pisce i istorijske romane, devojke i žene najviše traže Mir Jam, a učenici pored obavezne lektire traže i one knjige kojih nema u policama biblioteke. U poslednje vreme mnogo se traži "Vreme smrti" Dobrice Ćosića, ali nažalost, nemaju je u policama biblioteke. Najviše se čita u zimskom periodu kada nema posla na njivama i livadama, a kad pritisne posao oko gajenja krompira i malina, broj čitalaca se smanji.

Pre sedam godina škola, koja je izgrađena 1938. godine, prokišnjavala je pa su meštani rešili da je ponovo pokriju. Organizovana je moba, obezbeđeni sponzori i za nepunih 10 dana škola je dobila novi sjaj. U selu se već osmu godinu zaredom organizuju Visočke zimske igre, sportsko-zabavna manifestacija u kojoj pored dece i roditelja iz ovog sela učestvuju i gosti iz obližnjih sela Latvice, Kruščice, Radoševa, Severova i iz Arilja. Takmiče se u vožnji na džaku, skijanju, oblikovanju snega, fudbalu na snegu, odbojci na snegu, šahu i stonom tenisu. U školi koja je središte svih kulturnih dešavanja već petnaest godina izlazi list "Đačko pero", a đačka zadruga Zvončić proizvodi i prodaje suvenire, sakuplja lekovito bilje i letinu. Pre nekoliko godina u školi su snimili i film koji je nagrađen na republičkoj smotri mladih stvaralaca. U školi i dalje neumorno rade pa se rađaju nove ideje. U toku je adaptiranje objekta koji će koristiti đačka zadruga, a u dvorištu škole biće zasađeno stotinak sadnica starih sorti koje nazvaše Muzej voća.

Učenici kuvaju pekmez

Kako reče nastavnik Petar Marjanović, u akcijama prednjače roditelji. Kad u zimskim mesecima napada sneg i preko metar visine oni spoje tri traktora da bi očistili put kako bi nastavnici iz Arilja prevalili put dug oko 80 kilometara u oba smera. Kraj ulaza u školu nalazi se i spomen-česma na kojoj su ispisana imena 186 ratnika stradalih u Prvom i Drugom svetskom ratu. Vredni i umni Zlatiborci ništa ne zaboravljaju i ništa ne prepuštaju slučaju.

Takva im je, valjda, sorta. Dok je u Srbiji glavna razonoda i zabava je gledanje TV programa komercijalnih televizija, u Visokoj je još knjiga u modi i najbolji čovekov prijatelj.

Nagrada Mikija Jevremovića

Prilikom otvaranja biblioteka je imala 1.500 naslova, a sada je dostigla brojku od preko 3.000 knjiga zahvaljujući brojnim darodavcima: Narodnoj biblioteci Srbije, pevaču Mikiju Jevremoviću, čiji otac je rođen u Visokoj, koji nam je poklonio nagradu dobijenu u kvizu - priča Petar Marjanović, nastavnik matematike i fizike.

2024 © - Vesti online