Ponedeljak 01.06.2015.
17:38
Jutarnji hr.

Bo Bajden – žrtva kosovskih uranijumskih NATO bombi!?

Reuters
Bo Bajden: Od 2001. radio na Kosovu

Ono što je interesantno jeste da je Bajdenov sin bio službenik na Kosovu i da je sasvim moguće da je on jedna od žrtava uranijumskog NATO bombardovanja.

Poznato je da je ogroman rast kancegorenih oboljenja u Srbiji zabeležen u proteklih deceniju i po, što je od strane više nezavisnih stručnih komisija dokazano da je posledica bačenih uranijumskih bombi od strane NATO alijanse. Kosovo i Metohija je jedan od najzagađenijih prostora uranijumom, a čak su i prištinske vlasti objavljivale izveštaje o velikom porastu kancerogenih oboljenja u poslednjoj deceniji.

Inače, Bajdenov sin je učestvovao i u američkoj invaziji na Irak, nakon čega je postao glavni državni advokat savezne države Delaver.

Prvi ozbiljniji zdravstveni problemi snašli su ga 2010. godine, kada je pretrpeo blaži moždani udar. U međuvremenu mu je otkriven rak i 2013. godine se uglavnom povukao iz javnosti, a prošle godine je u jednoj teksaškoj bolnici bio na operaciji.

Iza njega su ostali supruga Hali i dvoje dece – Natali i Hanter.

Saopštenje povodom smrti Bo Bajdena objavio je i predsednik Barak Obama, koji je napisao da su ga on i supruga Mišel smatrali prijateljem. "Mišel i ja tugujemo večeras", napisao je Obama.

Nesreća ga pratila od detinjstva

Inače, Boa je prva životna nesreća snašla kada je imao samo tri godine. U decembru 1972. godine teško je povređen u saobraćajnoj nesreći u kojoj su poginule njegova majka Neili (30) i 13-mesečna sestra Naomi. Mlađi brat Hanter također je bio teško povređen, ali je preživeo.

Tata Džo položio je početkom 1973. godine zakletvu za američkog senatora u bolničkoj sobi, pored Boa, koji se još oporavljao od povreda.

Navodno su Bo i Hanter nagovorili svog oca da, pet godina nakon tragičnog udesa, oženi svoju novu partnerku Džil s kojom brak traje sve do danas.

Od 2001. radio na Kosovu

Bo je nakon studija prava gotovo deset godina radio u američkom ministarstvu pravosuđa. Kao volonter je 2001. godine otišao na Kosovo, gde je vodio radionice u oblasti pravosuđa, kojima je nakon NATO-ovog napada na Srbiju trebalo da se drži obuka u pripremama za uspostavljanje nezavisne države.

Godine 2003. pridružio se narodnoj gardi Delavera, a pet godina posle poslat je u sklopu jednog od kontingenata vojnika na front u Irak. U dva je mandata izabran za glavnog državnog advokata Delavera, a početkom ove godine zaposlio se u velikoj advokatskoj kancelariji Grant and Ajzenhofer.

Teško da će ikada biti dokazano da je Bo Bajden žrtva uranijumskih NATO bombi, ali svakako postoji velika verovatnoća da jeste, dok je sigurno da će se Bajden zamisliti nad američkom politikom ukoliko ikada bude posmatrao stvari iz tog ugla, jer je osetio bol koju su osetili mnogi i koji osećaju danas mnogi u Srbiji upravo zbog monstruozne politike Bele kuće.

2024 © - Vesti online