Nedelja 02.05.2010.
10:07
Srna

EU i MMF pomažu Grčku sa 120 milijardi evra

Premijer Grčke Jorgos Papandreu trebalo bi 2. maja javno dase obrati narodu i da kaže da je kriza "ubila" njihovu zemlju
 

Grčki premijer Jorgos Papanderu trebalo bi u nedelju 2. maja na sednici Vlade, koju će prenositi i televizija, da objavi detalje dogovora postignutog u sutobu kasno uveče sa EU i MMF-om o finansijskoj pomoći u vrednosti od 120 milijardi evra.

Ministar finansija Grčke Jorgos Papakonstantinu zatim bi trebalo da pojasni detalje dogovora koji predviđa nove mere štednje. Dve trećine paketa u vrednosti između 100 i 120 milijardi evra u naredne tri godine obezbediće evropski partneri, a ostatak MMF.

Pregovori za odobravanje pomoći Grčkoj, pogođenoj velikom dužničkom krizom, između Atine i predstavnika Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, vođeni su od 21. aprila. Predstavnici MMF-a i EU rekli su da Grčka do naredne godine za 10 odsto mora da smanji javni deficit, koji je dostigao 13,6 odsto 2009. godine.

Ministri finansija evrozone trebalo bi u nedelju u Briselu da odobre paket pomoći, a potom to treba da učine i pojedine članice EU da bi novac mogao da bude prebačen u Atinu. Diplomatski izvor u Briselu rekao je da će "lideri EU aktivirati mehanizam najverovatnije 7. maja, pošto prođe u parlamentima Grčke i Nemačke".

Sa devet milijardi evra duga koji joj stižu na naplatu 19. maja, Atina nije imala mnogo izbora, već da zatraži pomoć od EU i MMF-a.

2024 © - Vesti online