Nedelja 02.05.2010.
08:08
Tanjug

SAD: Loše vreme omogućava širenje naftne mrlje

Naftna mrlja stigla do obala Luizijane, zbog čega je proglašeno vanredno stanje
 

Loše vreme koje je pogodilo američki jug ometa napore da se zaustavi njeno širenje, koje je počelo posle eksplozije na naftnoj platformi jedne od najvećih svetskih kompanija "Britiš petroliuma" (BP).

Nafta koja curi iz podmorske bušotine BP već je stigla do obala savezne države Luizijane, zbog čega se strahuje od ekološke katastrofe. Luizijana, i druge priobalne države Misisipi, Alabama i Florida proglasile su vanredno stanje.

Jak vetar i talasi ometaju polovidbu i pokušaje da bude zaustavljeno isticanje nafte. Naftna mrlja već je veličine oko 10.000 kvadratnih kilometara. Na univerzitetu Florida procenili su da je u more iscurilo devet miliona barela nafte, ali u Obalskoj straži to smatraju preteranim i kažu da je iscurilo ukupno 1,6 milona galona nafte.

Oko 5.000 barela nafte curi dnevno iz bušotine, nakon što je 20. aprila eksplodirala i potonula u more platforma BP za eksploataciju nafte.

Uzrok eksplozije u kojoj je poginulo 11 radnika još nije poznat. Dosadašnji pokušaji da se zapuši mesto curenja, koje je na kilometar i po dubine, pokazali su se neuspešnim.

2024 © - Vesti online