Ponedeljak 01.06.2015.
11:25
Tanjug

"Nuklearno oružje može i na Krim - jer je naš!"

Reuters
Rusiju više ne zanima šta Ukrajina ima da kaže o Krimu, narod je odlučio sa kim hoće da živi

pa- Rusija nesumnjivo ima pravo da razmesti, ukoliko bude trebalo, svoje nuklearno oružje na bilo kojoj lokaciji na svojoj nacionalnoj teritoriji, uključujući i polustrvo Krim - rekao je Uljanov, komentarišući izjavu šefa ukrajinske diplomatije Pavla Klimkina na ministarskom sastanku NATO-a u Antaliji datu sredinom maja.

Klimkin je rekao da bi instaliranje nuklearnog oružja na Krimu bilo "najozbiljnije kršenje međunarodnih obaveza Rusije", uključujući mnogobrojne sporazume, među kojima i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

- Sve aktivnosti i, čak, signali ruske strane o samoj mogućnosti za razmeštanje nuklearnog oružja na Krimu smatraće se najgrubljim kršenjem svih međunarodnih normi - rekao je ukrajinski ministar inostranih poslova, dodajući da "u tom slučaju međunarodna zajednica treba najodlučnije da reaguje".

Predstavnik ruskog MIP-a je rekao da Klimkin izgleda "Krim smatra ukrajinskom teritorijom" i pretpostavlja da bi razmeštanje ruskog nuklearnog oružja nanelo štetu nenuklearnom statusu Ukrajine.

- To je zanimljivo, jer se može smatrati posrednim napadom na račun SAD, Belgije, Nemačke, Italije, Holandije i Turske, na teritoriji kojih se nalazi američko nuklearno oružje - rekao je Uljanov, dodajući da bi "po logici ukrajinskog ministra, to bilo direktno kršenje nenuklearnog statusa navedenih evropskih država".

- Neću to osporavati, ali ću reći, da je slučaj Krima, naravno, različit - dodao je on.

Krim i grad Sevastopolj prisajedinili su se Rusiji posle referenduma u martu 2014, a rusko Ministarstvo odbrane je ranije saopštavalo o planovima da se na Krim prebaci deset nosača raketa Tu-22M3, koji mogu da budu opremljeni nuklearnim oružjem, ali da se ništa nije govorilo o upućivanju baš nuklearnih bojevih glava.

2024 © - Vesti online