Subota 30.05.2015.
21:31
mondo.rs

Srbin i Hrvat odveli Vesprem u finale LŠ!

Tanjug/AP
Odličan: Momir Ilić

Mađari su zasluženo pobedili 31:27 (13:13).

Vesprem su do drugog finala u istoriji kluba (prvo igrali pre 13 godina i tesno poraženi u dva meča od Magdeburga) predvodili najbolji strelac Lige šampiona Momir Ilić i sjajni hrvatski čuvar mreže Mirko Alilović.

Kapiten "orlova" postigao je osam golova iz 12 pokušaja, jedan više od mađarskih vedeta Đerđa Ivačika (7/10) i Lasla Nađa (7/12). Alilović je u prelomnim momentima zaustavio vrlo teške udarce rukometaša nemačkog šampiona, a posebno u poslednjih nekoliko minuta.

Islanđanin Aron Palmarson bio je fantastičan u ekipi Kila sa devet golova (9/7), ali osim Kanjeljasa (5/5) nije imao podršku saigrača, pogotovo bekova Marka Vujina (2/7) i očajnog Domogoja Duvnjaka (0/4). Ni odlični golman Andreas Palička brojnim intervencijama nije pomogao da se Kil plasira u osmo finale i bori za četvrtu titulu prvaka Evrope.

Ulaskom hrvatskog golmana u 15. minutu, u trenucima kada je Kil imao 7:4, a Mađari indisponiranog Rolanda Miklera među stativama, sve je krenulo na vodenicu Vesprema. Uprkos tome što su brzo preokrenuli rezultat i prešli u vođstvo, prvi deo igre završen je nerešeno 13:13.

Ali, to je bilo i poslednje izjednačenje na meču.

Vesprem se furioznim početkom drugog poluvremena rezultatski odlepio, da bi nešto više od 11 minuta pre kraja imao čak šest golova prednosti 27:21. Opuštanje i promašen sedmerac Ilića bili su znak za Nemce da krenu u poslednji napad za finale i umalo nisu uspeli. 

Kil je vrlo brzo prišao na "minus dva" (27:25), ali su onda Ilić i Alilović izveli dva vrhunska poteza koja su u velikoj meri i odredila konačnog pobednika.

Srpski rukometaš je u trenucima kada je sa igračem manje pretila pasivna igra napadu Vesprema postigao gol sa deset metara, a Hrvat je nešto kasnije maestralno skinuo zicer iz kontre Filipu Jihi.

Sve je bilo rešeno!

U prvom polufinalu Barselona je pobedila 33:28 (16:14). 

Nikola Karabatić je postigao osam, a Kiril Lazarov sedam golova. Karol Bilecki je bio prvi strelac poljskog šampiona sa sedam pogodaka.

2024 © - Vesti online