Subota 30.05.2015.
15:27
rs.sputniknews.com

"O priznavanju Kosova se priča samo u Tirani i Prištini"

Tanjug
Kad se sve sabere, premijer je zadovoljan posetom Tirani: Aleksandar Vučić i Edi Rama

Srbija, poručio je Vučić, ne razmišlja o priznavanju kosovske nezavisnosti, a o tome se, dodao je, priča samo u Tirani i u Prištini.

- Niko nije govorio o priznavanju. Niko nije razmatrao priznavanje kao pitanje. To nije bio deo pregovora ni u Briselu, niti u Beogradu, niti bilo gde drugde. Niko u Briselu to ne može da pomene. O tome se razgovara samo ovde u Tirani i u Prištini. U Briselu to niko ne pominje - rekao je Vučić u intervjuu albanskoj televiziji "Top čenel“.

Srpski premijer je negirao da je uzdržanost premijera Edija Rame u izjavama o Kosovu u Tirani, za razliku od onih pre šest meseci u Beogradu, deo bilo kakvog dogovora.

- Ne, ne, nikako. Rama je bio u situaciji da je mogao da kaže šta god hoće. Rekao je ono što je mislio, ja sam rekao ono što sam mislio. Bili smo iskreni. On je stajao na svojim pozicijama, ja sam zastupao svoje stavove, koncentrisali smo se na budućnost. Želimo da mislimo o budućnosti i to je to - kazao je Vučić.

Teška, ali korisna poseta

Upitan koja je bila uloga nemačke kancelarke Angele Merkel u realizaciji susreta sa albanskim premijerom, Vučić je rekao da je reč o ženi sa najvećim autoritetom u Evropi, ekonomski i politički gledano.

- Ona je uradila ono što su svi pre nje želeli i nastaviće na isti način i u istom pravcu. Mi to poštujemo, ali mi smo ti koji treba da brinu o sebi, mi treba da povećamo međusobnu saradnju, a ovaj samit je dobra mogućnost za to - uveren je Vučić.

Manjine

O položaju albanske manjine u Srbiji, premijer je rekao da bi bio počastvovan ukoliko bi Albanija poštovala prava srpske manjine onoliko koliko Srbija poštuje Albance u Preševu i Bujanovcu.

Dodao je da poseta Tirani nije bila laka i da, pre svega, "nije bila dobro primljena u Srbiji“.

Ipak, nada se da je srpski narod shvatio istinsku potrebu za saradnjom i interakcijom između dve zemlje.

- Smatram da će pre svega albanski narod visoko oceniti ovu posetu. Ja jesam. Mislim da je bila korisna za obe strane, Albaniju i Srbiju. Treba da poboljšamo odnose i moramo da jačamo političku stabilnost na Zapadnom Balkanu - rekao je premijer i podsetio da su Srbija i Albanija vodeći faktori na Balkanu, posebno za uspostavljanje mira i stabilnosti.

Nije, kaže, mnogo video od Tirane, zahvalio je na dobrodošlici i izrazio uverenje da će ponovo doći.

Na pitanje kakav je utisak o Albancima u Srbiji, Vučić je rekao da mišljenje koje imamo jedni o drugima nije baš najbolje.

- Zbog toga je ovaj sastanak jako značajan, jer nam je potrebno da jedni o drugima govorimo na najvišem nivou. Treba da poštujemo jedni druge, da budemo odgovorniji - istakao je Vučić.

- Ljudi treba da vide da smo bliži nego što mislimo i nadam se da će bolja saradnja promeniti te strašne predrasude sa kojima smo se u prošlosti suočavali - ukazao je.

Tanjug

Falio Ivica

Na pitanje da li je bila bolja večera sa albanskim premijerom u Beogradu ili u sredu uveče u Tirani, srpski premijer je kratko rekao: "Ovde je bila bolja večera“.

A na pitanje da li mu je nedostajao ministar Ivica Dačić i njegove pesme, takođe kratko, premijer je odgovorio: "Da! Mislim da je nedostajao našim kolegama“.

Biće i investicija

Na opasku da se stalno govori o projektima, ali da do sada još nijedan nije viđen, premijer kaže da je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti, jer bez toga, kako kaže, ništa drugo se neće postići.

- Razgovarali smo o konkretnim projektima i imaćemo konkretne projekte. Gospodin Rama i ja ćemo zajedno potpisati zahteve i zadatke koji nam dolaze od Evropske unije i siguran sam da ćemo dobiti podršku za konkretne infrastrukturne projekte - rekao je on.

Govoreći o ulaganjima, Vučić je rekao da je siguran da će naći mnogo srpskih investitora zainteresovanih za ulaganje u Albaniju, pre svega u turizam, ali i u druge oblasti.

- Mi smo jako zainteresovani za albansko tržište. Imamo kompaniju "Neptun", a i mnogi drugi mogu da dođu i biće zaista zadovoljni. Zaista smo zainteresovani za saradnju po tom pitanju - istakao je Vučić.

Rojters

Ponovo o dronu

Upitan da li ostaje pri stavu da je brat premijera Rame jedan od organizatora drona u Beogradu, Vučić je kazao da ne želi da se ponovo vraća na to pitanje.

- To je bio politički incident koji nije izazvala srpska strana. Dugo smo o tome pričali: Kakav bi bio cilj? Koji bi bio razlog da se na to ponovo vratimo? Ne mislim da je to potrebno. Nama kao narodu, kao zemlji, to nije potrebno. To nam ne treba - naveo je premijer.

2024 © - Vesti online