Subota 30.05.2015.
15:10
Srna

"Sve više džihadista iz BiH odlazi u Irak i Siriju"

Srna
Bosna i Hercegovina postala pravi rasadnik džihadista: Milorad Dodik

- Boriti se u BiH protiv ideje “Islamske države“ znači svakodevnu brigu i nastojanje da se što bolje zaštitimo, kako od te organizacije, tako i od ideja koje ona nosi - rekao je Dodik kod manastira Krušedol na Fruškoj gori, gde prisustvuje tradicionalnom Krušedolskom saboru.

On je istakao da ga osvajanja terorističke organizacije "Islamska država" u Iraku i Siriji brinu kao državnika i da u njemu kao čoveku izazivaju bojazan.

- Nema čoveka na svetu kome je stalo do mira i stabilnosti, a da ga poslednja osvajanja “Islamske države“ u Siriji i Iraku ne brinu. Ako pritom vodite zemlju, kao ja, onda je to i velika dodatna odgovornost - rekao je Dodik.

On je podsetio da BiH, zahvaljujuću radikalnom islamu, ima najveći broj onih koji su otišli da ratuju za račun "Islamske države".

- S obzirom na broj stanovnika, BiH u svetu regrutuje najveći broj boraca za “Islamsku državu“. To je zato što su mnogi Bošnjaci podlegli ideji, kao i programima radikalnog islama - rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske naveo je da su mnogi Bošnjaci poginuli, ratujući za "Islamsku državu" u Iraku i Siriji.

- Neki su poginuli ratujući za “Islamsku državu“, ali će se mnogi od njih i vratiti u BiH. Njihova ideja da ratuju za radikalni islam, siguran sam, neće prestati ni kad se vrate u BiH - kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, u BiH se vode svakodnevne aktivnosti na regrutaciji novih pripadnika "Islamske države".

- Posle regrutacije odlaze u Siriju i Irak, do srži indoktrinirani idejom radikalnog islama. Čak to čine sa velikom dozom ponosa. Naravno da to sve zajedno izaziva kako zebnju, tako i dozu straha od daljeg razvoja situacije u BiH - rekao je Dodik.

2024 © - Vesti online