Subota 30.05.2015.
08:51
Tanjug

Kauboji opet u Teksasu: Ko hoće, može da nosi oružje

printscreen moliav.com
Jednom Divlji zapad, uvek Divlji zapad

Očekuje se da će Abot, guverner iz redova Republikanske stranke, taj zakon potpisati i time ukinuti zabranu otvorenog nošenja oružja, koja je u Teksasu na snazi još od perioda posle Građanskog rata, prenela je agencija AP.

Vlasnici oružja će i dalje morati da imaju dozvolu za nošenje oružja, koje će moći da nose u pojasu koji neće morati da bude sakriven ispod odeće.

U Teksasu, poznatom po divljem zapadu, kaubojima i jednim od najslobodnijih zakona o nošenju oružja u SAD, poslednjih 20 godina je bilo dozvoljeno nošenje samo sakrivenog oružja.

Vlasnicima dozvola za nošenje sakrivenog oružja je čak bilo dozvoljeno da u teksaškom Kapitolu ne prođu kroz detektore metala, pošto se automatski pretpostavljalo da su naoružani.

Teksas je, međutim, bio jedna od samo šest saveznih država u kojima je bilo zabranjeno takozvano otvoreno nošenje oružja, čije su pristalice dugo radile na tome da dobiju pravo da nose oružje tako da ga svako može videti.

U Teksasu trenutno oko 850.000 građana poseduje dozvolu za nošenje sakrivenog oružja, a taj broj se naglo povećao poslednjih godina.

2024 © - Vesti online