Petak 29.05.2015.
21:21
Đ. Janković - Vesti

Život iz pera satiričara

Đ. Janković
U novoj knjizi 300 aforizama: Nenad Ćorilić

Ćorilić je povodom dobijene nagrade, ali i nove knjige aforizama "Utaja poraza" u Biblioteci Vukovog zavičaja održao Veče srpskih satiričara gde se moglo uživati u njegovim, ali i aforizmima njegovih gostiju, zemljaka Aleksandra Ćotrića, književnika i satiričara Vitomira Teofilovića, Dragutina Minića Karla, Rada Đergovića i pesnika Nedeljka Popadića.

- Nagrada nazvana po čuvenom, možda i najvećem satiričaru sa ovog prostora, Vladimiru Bulatoviću Vibu, dodeljuje se satiričarima mlađe generacije za dosadašnje delovanje, ne odnosi se na neki pojedinačan aforizam. Aforističari se često služe igrom rečima, nekom izrekom ili poslovicom pa sam tako knjigu nazvao "Utaja poraza". Utisak je da smo, imajući u vidu dugogodišnju situaciju kod nas, svi nekako u situaciji potisnutog poraza koji trpimo, a nismo ga baš voljni priznati - kaže on.

U novoj knjizi Nenad je objavio 300 aforizama nastalih u poslednje dve godine. Oni se, kaže, krčkaju na vatri svakodnevnih dešavanja i turbulencija, političkih, ekonomskih, socijalnih, sportskih, što je uvek bila dobra inspiracija za njihovo pisanje.

Satiričar Aleksandar Čotrić, takođe poreklom Lozničanin, kaže da je Ćorilić afirmisan i istovremeno mlad i talentovan kao i da od njega očekuje još puno vrednih i dobrih knjiga.
Ćorilić aforizmima oštro i sažeto ocenjuje vreme u kome živimo, a po svemu sudeći još dugo će u Srbiji imati sasvim dovoljno materijala za nove.

 

2024 © - Vesti online