Petak 29.05.2015.
16:29
Tanjug

"Ušli smo u red jakih vojski - kao što su ruska, američka, nemačka..."

mod.gov.rs
Na vojnoj vežbi "Balkanski odgovor 2015" je učetvovala 341 osoba, a korištena su najsavremenija sredstva za detoksikaciju toksičnih hemikalija

- Danas ulazimo u red velikih vojski, kao što su američka, ruska, nemačka i ovakav centar u Evropi još samo u Nemačkoj imate, a zahvaljujući radu VS i preduzećima lokalne samouprave, dobili smo nešto što u modernoj istoriji nismo imali, a to je jedan dobro opremljen centar za obuku i jedan školski centar za obuku ABHO kadrova u Kruševcu - rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, nosilac planiranja vežbe bila je Komanda za obuku Generalštaba VS, a za realizaciju bio je zadužen Centar biološko-hemijske odbrane Kruševac.

- Razvoj Centra ABHO kao regionalnog centra je dobar primer udruživanja i stvaranja zajedničkih regionalnih kapaciteta za odgovor na krizne izazove ovog tipa - rekao je Gašić čestitajući svim učesnicima na "uspešno realizovanoj vežbi".

Komandant Centra ABHO potpukovnik Ivan Lazarević rekao je da je Srbija promovisala u svom programu Partnerstvo za mir Centar ABHO kao kapacitet koji se može staviti za regionalne i šire međunarodne potrebe.

mod.gov.rs
Plan Srbije je da sadašnji Centar ABHO u Kruševcu preraste u Regionalni centar ABHO

- Unazad nekoliko godina, kroz centar su prošli predstavnici iz 97 različitih zemalja sveta. Centar je ovom vežbom pokazao koordinaciju regionalnih kapaciteta za odgovore na ovakav tip kriza. Ujedno je i prikazao kapacitete i mogućnosti svog poligona i vežbališta za obuku, kako vojnih, tako i civilnih struktura - rekao je Lazarević.

Taktička vežba sa 331 učesnikom, počela je simulacijom terorističkog napada na industrijski kompleks, što je izazivalo kontaminaciju šireg reona.

Po otkrivanju kontaminacije, angažovale su se izviđačke ABHO patrole (atomsko-biološko-hemijske odbrane) i bespilotne letelice za izviđanje kontaminiranog reona, a zatim izviđačke ABHO patrole pristupile su dekontaminaciji terena i izviđanju povređenih.

Na vežbi "Balkanski odgovor 2015" koristila su se savremena sredstva za detekciju toksičnih hemikalija, radiološko-hemijsku-biološku (RHB) zaštitu i RHB dekontaminaciju.

mod.gov.rs
Učesnici u posmatrači vojne vežbe u Kruševcu

Učestvovali su pripadnici Ministarstva odbrane i VS, iz VMA, Centra ABHO, 246. bataljona ABHO, Centra za vezu i informatiku, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova- Specijalne antiterorističke jedinice, vatrogasnog bataljona Kruševac, policijske uprave Kruševac, jedinice Civilne zaštite Sektora za vanredne situacije Kruševac, Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra.

Takođe su učestvovale ekipe Crvenog krsta Srbije, Opšte bolnice Kruševac, pripadnici međunarodne Organizacije UN za zabranu hemijskog oružja i oružane snage Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne Gore, kao i kadeti iz Austrije, koji se nalaze na stažiranju u Centru ABHO.

Status posmatrača na vežbi imali su predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, Belorusije, Brazila, Hrvatske, Španije, Nigerije, Poljske, Mađarske, Evropske komande oružanih snaga SAD i Evropske odbrambene agencije.

2024 © - Vesti online