Četvrtak 28.05.2015.
12:24
Tanjug

Putin oštro o Amerima: Sebičnjaci, nelegalno gone ljude!

Reuters
Sport i politika moraju da budu odvojeni: Vladimir Putin

On je naglasio da su hapšenja zvaničnika svetske Kuće fudbala "očigledan pokušaj sprečavanja ponovnog izbora Blatera na mesto čelnika FIFA", prenela je agencija Rojters.

- Ako se išta dogodilo, desilo se na teritoriji SAD i američke vlasti nemaju pravo da sprovode svoje zakone na drugim teritorijama - rekao je Putin i dodao da su hapšenja čelnika FIFA "još jedan pokušaj SAD da proširi svoju jurisdikciju na druge države".

Putin je praktično doveo u pitanje pravo Vašingtona da traži ekstradiciju zvaničnika FIFA, pozivajući se na pravo Edvarda Snoudena i osnivača Vikiliksa Žulijena Asanža da se od američkog tužilaštva kriju u inostranstvu.

- Nažalost, naši američki partneri koriste takve metoda da postignu svoje sebične ciljeve i da nelegalno gone ljude. Ne odbacujem mogućnost da se isto to dešava i u slučaju FIFA - naveo je Putin.

O izboru za predsednika FIFA

- Kao što svi znamo FIFA bira novog predsednika u petak i Blater ima velike šanse da bude reizabran. Poznato je da je Švajcarac pod velikim pritiskom sa ciljem da se oduzme Rusiji organizacija prvenstva sveta.Što se Rusije tiče, ima našu podršku - rekao je Putin, a navodi agencija Itar-Tas.

Putin ističe da sport i politika moraju da ostanu odvojeni.

- Sport bi trebalo da ima pozitivne efekte na politiku i da služi kao dijalog za pomirenje. Verujem da je to ispravan stav -podvukao je Putin.

Švajcarska policija je, po zahtevu za izručenje koje su izdale američke vlasti, uhapsila šestoricu zvaničnika FIFA - Džeka Vornera, Hulija Roču, Kostasa Takasa, Rafaela Eskivela, Hose Mariju Marina i Nikolasa Leosa koji se terete da su u periodu od devedesetih godina do danas u SAD i Latinskoj Americi primali mito u vrednosti od oko 100 miliona dolara.

Rusija je izabrana za organizatora SP 2010. godine, kada je i Kataru dodeljeno domaćinstvo SP 2022.

2024 © - Vesti online