Četvrtak 28.05.2015.
07:39
O. Ikodinović - Vesti

Pariz izbegava odštetu Moskvi

Reuters
Cenkanje zbog neisporučenih brodova klase mistral

Da podsetimo, Francuska je odlučila da ne isporuči mistrale zbog sankcija Rusiji, koja je navela da želi ili brodove ili odštetu. Bočkarjov je sada rekao da je odustajanje Moskve svršen čin i da postoji još samo jedno nerešeno pitanje - iznos koji treba da bude vraćen Rusiji.

Vrednost ugovora povodom mistrala bila je 1,2 milijarde evra. Međutim, Pariz je predložio raskid ugovora i ponudio da plati oko 865 miliona dolara, pod uslovom da Moskva dozvoli da Francuska proda nosače helikoptera drugom kupcu. Moskva je odbila ponudu Pariza.

Bočkarjov je dodao da bi specijalni francuski predstavnik Luis Gotje uskoro trebalo da dođe na pregovore u Rusiju. On je istakao i da Rusija planira da izgradi svoje nosače helikoptera klase mistral kao zamenu.

- Planirali smo takve tipove brodova, trenutno su u projektnoj fazi, ali ćemo ih graditi malo drugačije. Imamo različitu tehnologiju rada morskih desantnih plovila i nećemo jednostavno kopirati mistrale - dodao je Bočkarjov.

On je rekao da će helikopter Ka-52K, koji je napravljen specijalno za mistrale, u svakom slučaju naći primenu u floti. To je potvrdio i glavni konstruktor helikoptera Sergej Mihejev. Helikopter Ka-52K aligator predstavlja modifikaciju udarnog helikoptera Ka-50 crna ajkula. On je predviđen za pronalaženje i uništenje pokretnih i nepokretnih ciljeva na zemlji i moru i u vazduhu.

Toplo-hladno

Bočkarjova je navodno oštro kritikovao zamenik premijera Rusije zadužen za odbrambeno kosmički industrijski kompleks Dmitrij Rogozin. Prema informacijama "Komersanta" stoga što se Rusija nije zvanično odrekla brodova, i navodno Francuze u Moskvi niko nije očekivao, a Bočkarjov u pregovorima o mistralima nije učestvovao. Međutim, niko se nije zvanično oglasio u tom smislu.




 

2024 © - Vesti online