Četvrtak 28.05.2015.
08:43
B. Miličić - Vesti

Svetski moćnici u dvorcu

wikipedia.org/
Dobro čuvan dvorac Elmau: Nemačka će ove godine biti domaćin samita Grupe 7

Na dnevnom redu biće borba protiv terorizma Islamske države, tragedija izbeglica sa Sredozemlja i sukob u Ukrajini. Na listi tema kojima će se baviti lideri SAD, Kanade, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Japana je i Ukrajina, odnosno njihov odgovor na "rusku agresiju" i pri tom još i kako smanjiti zavisnost Zapada od ruskog gasa.

Pripreme za ovaj skup počele su davno i ulaze u završnu fazu. Po mnogo čemu vidi se da je na snazi svojevrsno opsadno stanje, jer je u akciji 17.000 nemačkih policajaca, uz podršku 2.000 kolega iz susedne Austrije. Od utorka je počela i vanredno uvedena kontrola putnika i dokumenata na granicama Nemačke, posebno prema Češkoj i Austriji, kao i na aerodromu u Minhenu, ali i u vozovima.

Cilj je da se spreči dolazak grupa i pojedinaca koji bi da demonstriraju tokom ovog samita.
U Minhenu i na putu od aerodroma do Garmiš-Partenkirhena i dvorca Elmau policija je obeležila 970 mesta, na kojima stoji upozorenje o zabrani zadržavanja, jer su protivnici G7 i procesa globalizacije, već najavili demonstracije.

Da bi se sprečilo bilo kakvo uznemiravanje "gospodara sveta" za vreme njihovog zasedanja, u akciji će biti i helikopteri iz kojih će policija nadgledati puteve, šumske i planinarske staze, kao i granični pojas u tom delu Gornje Bavarske.

Već od četvrtka, 4. juna, mogući su zastoji i zadržavanja u saobraćaju u Minhenu i okolini, pa se savetuje putnicima da u širokom luku zaobiđu bavarsku prestonicu. Zbog samita G7 u Garmiš-Partenkirhenu, Geretsridu i okolnim mestima za dva dana produžen je školski raspust, pa će deca imati slobodan i ponedeljak i utorak, 8. i 9. jun. U njihovim školama biće smešteni policija i Crveni krst.

Potop u njivi

U toku je i zavrzlama oko ponude jednog seljaka u blizini dvorca Elmau da protivnicima samita G7 iznajmi svoju njivu za kampovanje. Lokalne vlasti ne daju dozvolu za to s obrazloženjem da postoji mogućnost da se obližnja rečica Loizah izlije baš u to vreme i ugrozi kampere.

Sesija košta 130 miliona evra

Za organizaciju ovog skupa, prema zvaničnim podacima, biće utrošeno 130 miliona evra (država daje 40 miliona, a ostatak Bavarska i lokalne zajednice). Udruženje nemačkih poreskih obveznika tvrdi da će stvarni troškovi iznositi oko 360 miliona evra.

 

 

2024 © - Vesti online