Sreda 27.05.2015.
15:38
Tanjug

Prese: Približavanje dva prisilna partnera

Twitter/SerbianPM
Dva "najborbenija i najponosnija petla Balkana": Aleksandar Vučić

Tokom poslednjeg sastanka u novembru u Beogradu su dva premijera razmenila "bockanja", ali pred prvu posetu srpskog premijera Tirani oni su posegnuli za pomirljivim tonom, ukazuje list prenoseći da je Rama istakao da kao što su Nemci i Francuzi svojim pomirenjem doprineli evropskom ujedinjenu, Albanci i Srbi mogu učiniti za Balkan.

- Prvu šansu za približavanje dva najponosnija i najsvađalačkija petla Balkana su propustila prilikom susreta, koji je za tri nedelje bio pomeren zbog incidenta na fudbalskoj utakmici reprezentacija dve zemlje. Nediplomatska razmena neprijatnosti je Raminu posetu u novembru skoro okončala skandalom - konstatuje dnevnik.

"Prese" naglašava da nije samo pogled na evropsku perspektivu taj koji je naveo dve strane na umerene tonove, već i po pitanju makedonske krize ova dva prisilna partnera žele da izbegnu destabilizaciju regiona.

Takođe list podseća da su Albanija i Srbija po pitanju procene nezavisnosti Kosova udaljeni svetlosnim godinama, ali da temama poput izgradnje prekogranične infrastrukture "navodni neprijatelji, pod pritiskom EU ponovo pokušaju da ostvare približavanje".

2024 © - Vesti online