Sreda 27.05.2015.
09:49
V. Tasić - Vesti

"Zavera Zapada" na Evrosongu

A. Čukić
Puno mu srce: Vladimir Graić Graja

- Sa ponosom mogu da kažem da mi je, posle svega, puno srce. Svi smo srećni. Sa Bojanom Stamenov se čujem bar desetak puta na dan, od kada smo došli. Zauzeti 10. mesto na Evrosongu, nije mala stvar. Kamo sreće da Srbija bude na desetom mestu u Evropi i po nekim drugim stvarima. Prezadovoljni smo zbog odjeka koji je pesma imala kod publike, u zemlji i inostranstvu. Imali smo veliku podršku dijaspore, kolega iz Srbije i inostranstva, publike. Oko nas je bila opšta euforija.

Kako ste se nosili sa potcenjivanjem pred nastup na polufinalnoj večeri?
- Jeste, bilo je mnogo potcenjivanja sa raznih strana. Ali, dobro sam znao da će svo to potcenjivanje i sve što je negativno, biti poništeno čim Bojana izađe na binu i zapeva. I zaista, na opšte zaprepašćenje, uletela je nenadano u krug favorita. Nikada nećemo zaboraviti huk publike, izašao iz deset hiljada grla, koji nije prestajao od prve do poslednje sekunde njenog nastupa.

Niste razočarani 10. mestom? Očekivali ste bolji plasman?
- Ostaje samo mali žal što nismo ušli među prvih pet. Ali, ni 10. mesto nije neuspeh. Daleko od toga. Dalje nismo mogli jer lobi zapadnih zemalja to nije dozvolio. Zapadnjaci su se jednostavno udružili i pregrupisali redove. Dugo su zemlje van njihovog kruga uzimale prva mesta i oni su zaključili da to treba prekinuti.

Mnogi kažu da ste uplašili konkurenciju?
- Nije to strah u klasičnom smislu. Ne mogu da kažem da su se uplašili da ćemo mi pobediti. Ali, kao da su odjednom shvatili da smo ozbiljni igrači i da se sa nama nije šaliti, niti nas treba potcenjivati.

Da li vam je bilo teže sad, ili 2007. godine, kada je Marija Šerifović pobedila sa "Molitvom", čiji ste bili koautor?
- I tada i sada smo u Evropi dočekani sa nevericom. Pa ipak, sada je bilo mnogo teže. Pre osam godina, u Evropi je bila drugačija klima i bilo je mnogo lakše ući u prvu trojku. Sada je od početka bilo jasno da je to nemoguće. Promenila se evrovizijska politika i ona diktira pravila. Nema razloga da žalimo za bilo čim, jer smo zastavu Srbije proneli Evropom i svetom na najlepši mogući način.

Kako komentarišete oduzimanje glasova koje smo dobili od komšija iz Crne Gore i Makedonije?
- Ne znam, ništa mi nije jasno. Videćemo kada u junu bude zasedala evrovizijska komisija koja je zadužena za to. Ali, to nikako ne može da pokvari naš uspeh i svodi se na administrativne ili birokratske stvari.

Bojana je druga priča

Hoće li Bojana Stamenov bolje iskoristiti interesovanje Evrope za nju, nego što je Marija Šerifović iskoristila pobedu na Evrosongu?
- Marija je sama birala svoj put. Već sam rekao da bih ja to drugačije, ali nije sada na meni da kažem da je njen put dobar ili loš. Važno je da je ona zadovoljna. Bojana je druga priča. Konačno je dokazala šta može i posle bezbroj situacija je dobila potvrdu da je sjajna pevačica i da je lepa. Ona je napravila kvantni skok, kako se to kaže u fizici i uskočila u drugu orbitu. Marija nikad nije uradila album na engleskom jeziku, a Bojana će ga uraditi. Do jeseni, uradićemo njen albume na srpskom i na engleskom jeziku. Radiće ista ekipa, za dva različita tržišta i mislim da će to biti sjajan izvozni projekat.

2024 © - Vesti online