Sreda 27.05.2015.
08:50
Z. Mirković - Vesti

Bezbednosne "rupe" na bečkom aerodromu: Ubacivali ilegalce u avione

Reuters
Švercovali izbeglice (Foto: Ilustracija)

Posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. su na svim aerodromima u svetu povećane mere bezbednosti.

Međutim, dvojici pripadnika jednog privatnog obezbeđenja na bečkom aerodromu, pošlo je za rukom da urade ono što su do sada eksperti za bezbednost isključivali kao mogućnost. Oni su izbeglice prošvercovale pored pasoške i bezbednosne kontrole u avion i tako im omogućili ilegalan ulazak u SAD i Veliku Britaniju.

Ovaj slučaj je izbio na videlo tokom istrage oko velikog šverca ilegalaca, potvrdio je portparol tužilaštva u Kornojburgu Fridrih Kel dodajući da je uhapšeno šest službenika privatnog obezbeđenja. Oni su bili nadležni da po nalogu domaćeg Ostrijen erlajnza, sprovode dodatne bezbednosne kontrole letova za SAD i druge destinacije. Ta pozicija im je omogućila da prošvercuju ilegalce u avion.

Način na koji su delovali bio je do tančina isplaniran, tako da je policiji bilo potrebno više dana da uđe u trag načinu šverca ilegalaca.

Naime, oni su prijatelje i poznanike zamolili za jednu uslugu, tako što bi na njihovo ime kupili avionske karte, kao i elektronsku dozvolu ulaska u SAD, a potom su te ljude, na dan putovanja, pustili da čekiraju karte i prođu bezbednosne i pasoške kontrole. U zgradi aerodroma čekali su ilegalci, koji su krišom sprovedeni sporednim prolazima, mimo bezbednosnih kontrola, a zamena karata usledila je u toaletu.

Poslednju pasošku kontrolu, na samom ulasku u avion, sprovodila je njihova privatna služba, tako da im nije bio problem da izbeglice sprovedu do aviona.

Lepa zarada

Svoje usluge su naplaćivali od 7.000 do 9.000 evra, a do sada je policija uspela da uhapšenima dokaže 11 slučajeva.

2024 © - Vesti online