Utorak 26.05.2015.
13:22
blic.rs

Grčka na ivici: Nestašica lekova i osnovnih potrepština u bolnicama

Reuters
Dužnička kriza uzima danak (Foto: Arhiva)

Broj Grka bez zdravstvenog osiguranja dostigao je alarmantnu sifru od 2.5 miliona. Poređenja radi, broj neosiguranih stanovnika pre krize 2008. godine bio je pet puta manji, 500 hiljada.

Od 2009. godine ionako skromna ulaganja u zdravstvo opala su za 25 procenata, što se oslikava u nestašici osnovnih potrepština, kao i neredovnoj isplati plata medicinskim sestrama.

Grčka godišnje troši 11 milijardi evra na zdravstveni sistem, što je svrstava u zemlje EU sa najnižim ulaganjima u tom polju.

Prema pisanjima pojedinih grčkih medija, situacija je toliko loša da su neki pacijenti podvrgnuti manjim hirurškim zahvatima bez anestezije.

Neke bolnice vraćale su kući pacijente koji su dolazili na redovan pregled, jer nisu imale čak ni aparate za merenje pritiska, a nemali broj pacijenata donosi svoju posteljinu od kuće.

Jedan hirurg u KAT bolnici u Atini situaciju je opisao kao "krajnje alarmantnu".

- Nemamo novca za popravku medicinske opreme, nemamo novca za gorivo za ambulantna kola, nemamo novca da plaćamo medicinske sestre, niti za nabavku osnovnih hirurških potrepština - rekao je ovaj hirurg za magazin "Tajm".

Ova situacija pokazuje koliko težak posao predstoji Aleksisu Ciprasu i njegovoj vladi, koja je obećala da će "zdravstveni sistem Grčke pretvoriti iz žrtve štednje u fundamentalno i besplatno pravo svakog Grka."

2024 © - Vesti online