Utorak 26.05.2015.
12:34 >> 14:56h
Tanjug

Albanci čine sve da ne bude skandiranja "Mi ne volimo Vučića, ne volimo Srbe"

Fonet/N. Đ.
Edi Rama tokom posete Beogradu sa premijerom Aleksandrom Vučićem

Maljići kaže da ohrabruje činjenica da ima gotovo svakodnevnih susreta predstavnika dveju država, te da postoji želja da se albansko-srpski odnosi poprave i postave u neke normalne okvire.

- Ne treba, smatra on, ubuduće čekati da prođu decenije do susreta na najvišem nivou dveju država, kao što je to do sada bio slučaj.

Maljići je za RTK2 posetu srpskog premijera, kao i susrete na ministarskom nivou dveju država ocenio kao pozitivan trend, ali je istovremeno konstatovao da i u srpskom i u albanskom društvu postoje određeni otpori koji otežavaju normalizaciju odnosa.

- Smatram da je glavni trend u redu. Mi smo susedi, živimo u istom regionu, a kada si u nevolji prvo kojem se obraćaš je sused, zbog čega treba da uspostavimo dobrosusedske odnose - poručio je Majići.

Ukazavši da postoje oni koji su protiv normalizacije odnosa Albanije i Srbije, te koji pokušavaju da te odnose blokiraju, savetnik albanskog premijera tvrdi da njegova zemlja radi na tome da poseta premijera Vučića Tirani prođe bezbedno i bez incidenata.

- Uvek postoje političke snage koje ne kontroliše država i koje mogu da pokušaju da organizuju demonstracije na kojima će uzvikivati, na primer: "Mi ne volimo Vučića, ne volimo Srbe" - rekao je Malići napomenuvši da je tako nešto sasvim normalno u svakom demokratskom društvu.

- Bezbednosne pripreme su veoma velike i ne očekujem da će biti provokacija, naročito ne od vlasti - podvukao je Maljići.

Govoreći o nedavnim incidentima u Makedoniji, Maljići je istakao da ne želi da spekuliše, te da već ima dosta manipulacija o pozadini tih događaja.

- Sve u vezi sa tim treba istražiti, posebno navode da iza toga stoji albanski ekstremizam - rekao je.

- Ono što sam mogao da čujem iz raznih izvora ukazuje na to da se radi o ekstremistima koji ne mogu da se priviknu na mir i zbog toga ulaze u ovakve avanturističke akcije, te prave nekakve oslobodilačke vojske, iako već postoji vojska Albanije, a i Kosovo ima svoje bezbednosne snage, tvrdeći da su sve te snage bez veze, a samo oni su pravi. To je suludo i nije u interesu zvanične politike ni Albanije, ni Kosova, a ni političkih partija Albanaca u Makedoniji - zaključio je Maljići.

2024 © - Vesti online