Ponedeljak 25.05.2015.
12:49
J. L. Petković - Vesti

Incidenti u srpskom delu Orahovca: Skidali zastave i lomili prozore

Predstavnici Oebsa u petak su postavili novu zastavu, ali ju je istog dana po podne, skinula i odnela grupa mladića. Meštani srpskog dela Orahovca kažu da su se mladići poneli obesno i razulareno, i da su krećući se prema albanskom delu grada, kamenicama gađali napuštene srpske kuće, polomivši stakla na prozorima kuća Živka Grkovića i Jovice Šutakovića, kao i na vratima lokala Mladena Đorđevića.

Neki od Srba koji žive u toj ulici, videli su počinioce incidenta, ali su iz straha odbili da svedoče Kosovskoj policiji, plašeći se, kako kažu, da bi sutra i njihove kuće mogle biti mete napada. Pričaju da strahuju da ovi incidenti nisu slučajni.

- Ovo što se dogodilo nas je prilično uznemirio. Kada je reč o oštećenim kućama, stvar je odavno jasna. Znamo da posle lomljave stakala na prozorima kuća, radi lakšeg upada u njih i daljeg uništavanja sledi krađa preostalog pokućstva, a možda i paljenje iste, nakon čega se, gotovo redovno, na kraju, pojavljuje albanski kupac sa niskom ponudom cene za otkup tako ruinirane kuće, pričaju meštani Orahovca.

Oni dodaju da ih zabrinjava i iznenađuje što je meta napada postala i prostorije Oebsa, pa se zabrinuto pitaju - čemu li se onda mogu nadati i šta ubuduće mogu očekivati, kada je u pitanju zaštita njihove bezbednosti.

U Orahovcu je ostalo manje od 400 Srba. Oni su nekoliko puta apelovali na vlasti u Beogradu da učine nešto povodom prodaje kuće u srpskom delu grada.
 

2024 © - Vesti online