Ponedeljak 25.05.2015.
09:50
Tanjug

Platforma o Kosovu: Gde je granica ispod koje predsednik neće ići?

Tanjug
Platforma će moći da se menja ali je granica nezavisnost Kosova

Pak je rekla da se i premijer Aleksandar Vučić pozitivno izjasnio o platformi i da ima poverenja u Nikolića, koji je platformu napisao pre svega zato što se od Srbije očekuje u nekom trenutku sporazum o normalizaciji i da "Srbija strateški planski pristupi tom događaju koji nas čeka".

- Želimo da ostvarimo ono što je nekakav minimum, što možemo po Ustavu da prihvatimo. Da li je to realno ili ne vreme će pokazati - istakla je Pak u Jutarnjem programu TV Pink.

Pak je ocenila da je to odgovorno ponašanje, jer albanska strana već vekovima ima strategiju i plan kako da ostvari "veliku Albaniju" i da bi Srbija trebalo da ima plan šta ona želi u odnosima sa albanskom stranom na Kosovu i Metohiji.

- Najgora moguća taktika bi bila da nemate nikakvu strategiju, nikakvu platformu za dalje razgovore sa Albancima- ocenila je Pak.

- Briselski sporazum nije nešto što rešava kompletno tu situaciju, a radi se u stvari o nekom konačnom rešenju naših odnosa vezano za Kosovo i Metohiju - dodala je Pak.

Pak je rekla da platformu nije videla, da će predsednik Nikolić o tome razgovarati sa premijerom Vučićem, a da je namera da se pomogne vladi, da postoji okvir u kome bi vlada razgovarala sa albanskom stranom. 

- Platforma je sklona promenama i doradama do granice ispod koje predsednik neće ići, a to je priznavanje Kosova i Metohije - najavila je Pak i dodala da će se oko toga postići dogovor i da Srbija ima plan i strategiju.

Pak je istakla da je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, da se diplomatskim sredstvima i razgovorima ostvari ono što je interes.

Govoreći o povratku lidera SRS Vojislava Šešelja u Hag, Pak je ocenila da je rok 26. maj, koji je dat, prekratak i ukazala da postoji procedura i propisi koji moraju biti ispoštovani i da se po zakonu mora sarađivati sa Haškim tribunalom.

- Istovremeno, problem je što je žalbeno veće podnelo taj zahtev umesto pretresnog, zbog čega naša država mora da postavi pitanje zašto se to radi na takav način - dodala je Pak.

2024 © - Vesti online