Ponedeljak 25.05.2015.
08:43
Jutarnji list.hr

Rusi izvlače Mladića iz Haga?

Reuters
Rusi vode generala na lečenje

Ovo je objavio hrvatski "Jutarnji list" prenoseći pisanje moskovskog dnevnika "Istina".

Naime, nedavno su u posetu Ratku Mladiću u Hagu bili akademkinja iz Ruske akademije nauke i poznati prosrpski lobista Jelena Guskova i zastupnik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića.

Oni su, kako pišu moskovski mediji, s vođstvom Haškog suda dogovorili da sredinom juna u Holandiju doputuje grupa ruskih lekara koji bi pregledali Ratka Mladića i pripremili da se, najkasnije u avgustu dopremi u Moskvu na lečenje.

Naime, u avgustu zaposleni u Haškom sudu idu na kolektivni godišnji odmor.

Inače, ruski mediji pišu kako je Ratko Mladić teško bolestan, navodno se, kao i kod Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja, radi o raku u terminalnoj fazi.

Suđenje Ratku Mladiću već je više puta prekidano zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja.

Kako je kazao Pavel Dorohin, Mladić bi na lečenju u Moskvi boravio najmanje jedan mesec, a Rusija bi, kako se čini, jamčila za njegov transport i za kasniji povratak u haški pritvor.

Ovo nije prvi takav pokušaj da se Mladić izvuče na lečenje u Moskvu, a Rusija čak o tome vodi pregovore s predstavnicima NATO-a.

Sagovornik nedeljnika “Istina” kaže kako su to praktično jedini pregovori Rusije i NATO saveza otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najnižu, gotovo hladnoratovski nivo.

Dorohin je kazao kako “operacija prebacivanja Mladića u Moskvu nije samo zdravstvenog karaktera, nego i vrlo delikatno političko pitanje”.

Kako je kazao Pavel Dorohin, u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio se i ruski predsednik Vladimir Putin, ali “i neki drugi strani državnici”.

Dorohin je ispričao kako je razgovarao s nekoliko zvaničnika Haškog suda, koji nisu neskloni da Mladić otputuje na lečenje u Moskvu, ali odluka će zavisiti i od lekarskog pregleda u julu.

 

2024 © - Vesti online