Nedelja 24.05.2015.
21:49
Srna

"Šešelj ne može biti isporučen do utorka"

Fonet/D. A.
Nerealna očekivanja Haškog tribunala: Rasim Ljajić

- Nismo još ni blizu donošenja takve odluke. Vlada nije o tome razgovarala, niti donela bilo kakavu odluku. Čak hipotetički i da jeste, nas obavezuje naš zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, jer se moraju ispoštovati jasni rokovi - istakao je Ljajić.

On je za B92 rekao da, ako neko želi da hapsi Šešelja, mora se prvo, prema proceduri, utvrditi njegov identitet, zatim doneti odluka o izručenju, pojasnivši da onda on ima pravo na žalbu, a da zatim postoje rokovi da sud odgovori na tu žalbu i na kraju to rješenje ide ministru pravde.

Ljajić je naveo da bi to u idealnim ulovima iznosilo 10 do 15 dana, čak i da postoji odluka Vlade Srbije o izručenju Šešelja.

On je rekao da je poseta glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Beogradu, koja je najavljena za naredna dva dana, puka koincidencija sa nalogom Žalbenog veća o vraćanju Šešelja u Hag, s obzirom da je to redovna poseta uoči izveštaja Savetu bezbednosti UN, dodavši da će bez sumnje Šašelj biti glavna tema u razgovorima sa Bramercom.

Ljajić je naglasio da Srbija nema nijedno otvoreno pitanje sa Haškim tribunalom, ali da Hag odlukom o Šešelju ponovo nameće pitanja za koja se mislilo da su deo prošlosti.

- Postoji odluka Žalbenog veća o Šešelju, ali stvari neće ići, ni tako lako, niti tako brzo. Rok 26. maj je puka teorija i moguć je samo ako se on dobrovoljno vrati u Hag, ali u svim drugim uslovima moramo da ispoštujemo proceduru u skladu sa našim zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom - rekao je Ljajić.

2024 © - Vesti online