Ponedeljak 25.05.2015.
04:47
N. Jokić - Vesti

Za bivše poslanike više nego za Nepal

Reuters
Oni glasaju štednju i cede džepove evropskih građana
Vest je izazvala bes evropskih građana od kojih se traži da sve više štede, sve duže rade i da plaćaju sve veće takse i namete po raznim osnovama. Evropski poslanik u proseku godišnje zaradi 96.000 evra. Na kraju svog mandata svaki poslanik dobija prelaznu otpremninu u visini od pet mesečnih plata.

Naravno, oni u čiji džep novac odlazi po ovom sistemu "zlatnih otpremnina" misle drugačije. tako Endrju Daf, koji je napustio svoje poslaničko mesto posle izbora 2014. godine smatra da je reč o "pravednom i korisnom sistemu".

- Jedan deo troškova je opravdan ako uzmete u obzir koliko odlazećeg poslanika košta zatvaranje knacelarije i selidba - objasnio je politikolog Kristofer Hovart, koji je dodao da bi ovi troškovi trebalo da se knjiže kao "potrošnja", a ne kao dodatni prihod poslanika.

Naizgled čisto administrativna primedba Hovarta zapravo pogađa suštinu - ukoliko ne bi dobijali paušalni dodatak za selidbu koji se naziva "prelazna otpremnina" poslanici bi morali računima da pravdaju svaki trošak, a tu zapravo ne bi mogli ništa da zarade.

Do sada su se već čuli brojni protesti i glasovi kritike na račun evropskih poslanika koji bez problema izglasavaju mere štednje i stezanja kaiša za obične građane čije bi interese trebalo baš oni da predstavljaju.

Vest o "zlatnim otpremninama" izazvala je brojne komentare evropskih poreskih obveznika na društvenim mrežama. Za mnoge od njih ovo je samo još jedna potvrda do koje mere se Evropska unija pretvorila u birokratskog parazita koji dodatno iscrpljuje sve opterećeniju srednju klasu u Evropskoj Uniji.

Banana parlament

Vest je malo koga iznenadila jer je Evropski parlament već u prošlosti uspeo da stekne reputaciju "banana parlamenta" čiji su poslanici podložni uticaju lobija, a više puta su neki uhvaćeni i snimljeni kako izražavaju spremnost da prime mito posle čega im se ništa nije dogodilo. Borbena manjina poslanika, naročito iz redova zelenih, u više navrata je skretala pažnju na delovanje velikih industrijskih lobija u EP, ali to nije mnogo pomoglo. EP izglasava 80 odsto zakona koji su na snazi u članicama EU.

2024 © - Vesti online