Nedelja 24.05.2015.
16:58
rs.sputniknews.com

Dodik: Na Srbima mnogi vežbaju

Fonet/A. L.
Srpska je danas jedna od najstabilnijih zemalja regiona: Milorad Dodik

Dodik je u intervjuu za "Sputnjik“, na pitanje da li je EU tražila prekid ili slabljenje odnosa RS i Srbije rekao da ako je Srbija dobila taj nalog ona se tako ne ponaša.

- Imamo veoma dobre odnose i nastavićemo da ih gradimo u tom pravcu. Ali, to je spin koji pokušavaju da nametnu, kao priča o neželjenom detetu - Republici Srpskoj - koja u kontinuitetu treba da bude sporna, i da bude ukinuta - navodi Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je danas jedan od najstabilnijih prostora u regionu, kako ekonomski tako i politički.

- Postoji nezadovoljstvo jednog dela Muslimana u Bosni, delu međunarodne zajednice, pa čak i jednog dela opozicije u RS, koji da bi se pokazao servilnim i evropejcima, želi da ukine glas RS, što je najvažnije. Matrica razbijanja srpskog jedinstva u reginu i dalje je na sceni - istakao je Dodik.

Nepravda prema Srbima

Dodik je nakon toga istakao da je svaka degradacija i udar na Republiku Srpsku udar i na Srbiju, jer ona garantuje Dejtonski sporazum.

- Prema Srbima na Balkanu se u kontinuitetu vrši nepravda. Ona je i vidljiva. Ako bi neko kumulativno izučavao pozicije naroda pre rata i posle rata, video bi da smo najviše pomeran narod i da su najveća kumulativna stradanja imali Srbi. Na nama vežbaju trećerazredni političari i službenici raznih administracija koji na taj način održavaju svoj primat - rekao je Dodik.

Kako ističe, postoji osećaj da međunardna zajednica, ili ono što mi mislimo da jeste, ovaj prostor večito drži u stanju vanrednog stanja koji se stalno produbljuje.

- To govori da moramo što pre da se odmaknemo od svih aspiracija i da nama upravlja i uređuje prostor neko drugi. Kada meni kažu da sam bosanski Srbin - to je za mene pogrdno nazivanje. To je za mene aluzija da postoje još neki Srbi, da sami Srbi nisu narod, nego da postoji nekih šest segmenata tog naroda. Ovo govori da nismo uvaženi i da smo samo jedna vrsta eksperimenta. Samo stabilan i nacionalni i državni dogovor Srbije i Srpske može da menja te stvari. Svako podaništvo može samo da dovede do još dramatičnijih zahteva i vežbanja nekih koncepcija na nama - ističe predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Samostalnost Srpske

Dodik navodi da je problem BiH u tome što su Dejtonski sporazum, pre nego što je počeo da se primenjuje, visokih predstavnici Zapada počeli da razgrađuju, želeći da promene njegovu suštinu.

Prema nejgovim rečima, rezolucija o samostalnosti RS sa mogućnošću održavanja referenduma, koju je izglasala njegova stranka, ima upravo za cilj da sačuva RS u slučaju degradacije ili menjanja Dejtona.

- Srbi, niti bilo koji drugi narod, ne sme da odustane od svog prava na iskazivanje demokratske volje putem referenduma o bilo kom pitanju. Onemogućavanje toga, znači majorizaciju i degradaciju samog tog naroda. Afirmacija prava da se na taj način odlučuje o bilo kom pitanju nije suprotno povelji UN, niti drugim dokumentima, principima i standardima u svetu. RS je strana potpisnica Dejtona i kao takva, ima pravo da odlučuje. Mi smatramo da su nam nametnuli i oteli nadležnosti bez pitanja. Mi samo želimo da budemo pitani i da se odlučuje koncezusom. Ako toga nema, zašto se onda isključuje mogućnost da narodi o tome odluče na referendumu?

Kosovo je Srbija

Na pitanje o Kosovu Dodik ističe BiH nije priznala Kosovo samo zato što RS nije na to pristala.

- Kosovo je dokaz arogancije međunarodnog faktora koji je kroz seriju kažnjavanja Srba rasturio i oteo deo teritorije Srbiji. Srbi su tamo poniženi i degradirani. Pečat na to je stavila međunarodna zajednica koja je promovisala Kosovo kao takvo - navodi on.

Stabilnost regiona

Na konstataciju da je Zapad nedavno napravio analizu o bezbednosti na Balkanu, gde su navedene tri ključne opasnosti: međuetnički konflikti, radikalni islam i uticaj Rusije, Dodik ističe da postoji više nasilja između demonstranata i američkih policajaca nego u Republici Srpskoj.

- Nama se, zaista, desio teroristički čin, ali to se dešava i u drugim mestima u svetu. To ne znači da je bezbednost ugrožena. Mi smo ponosni što smo stabilni. Nemamo izazova te vrste, ali imamo onih koji su nezadovoljni odnosom u svetu i uspehe koji se nigde ne beleže. Njima treba neko uspešno mesto, a onda se vraćaju na staro mesto gde nisu dovršili posao i nekom imaginacijom pokušavaju da zatvore tu priču - navodi on.

Kako ističe, tako je sada u Makedoniji, u kojoj su jasno podeljene etničke pozicije između dva većinska naroda, a tako je i u BiH.

- Bez obzira na imaginacije i neka daleka obećanja o lepoj budućnosti, za sto godina kad uđemo u EU, oni nisu mogli da prevaziđu istorijske nesuglasice, trenutne različite pozicije i interese naroda koji tamo žive. Očigledno da u Bosni i Hercegovini, šta god ko pričao, Muslimani žele da izgrade unitarnu Bosnu i žele druge da vide kao manjinu ili raseljene iz BiH i da Bosna ostane skroz njima - ističe lider SNSD-a.

Rusija kao dobar poslovni partner

On navodi da je upoređivanje uticaja Rusije sa islamskim radikalizmom je besmislen.

- Samo zlonamerni mogu da prave to poređenje. Rusija je ovde prisutna kao dobar poslovni partner i pomaže u ekonomskoj stabilizaciji, zašta smo joj veoma zahvalni. Nema ni jednog faktora ili pojedinca države Rusije koji je uperen na narušavanje bezbednosti, za razliku od islamskih "boraca" koji su ovde dospeli tako što im je Zapad, za vreme ratova, dozvolio da uđu na ove prostore i naprave najveće zločine.

Prema Dodikovim rečima, manipulacija, spin i podmetanje neće prestati, jer im treba rat na promotivnom nivou.

- Rusija ni na koji način, niti vojno niti u bilo kom bezbednosnom smislu, nije prisutna ovde. Njihovo ekonomsko prisustvo nije ničim uslovljeno. Ruske trupe nisu raširene u svetu. Moram da kažem da sam najkorektniji i najugodniji stav imao u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladmirom Putinom i da nisam nikada osećao nikakvu težinu ili niti sam dobio bilo kakav politički zahtev koji bi me doveo u poziciju da nešto moram, a da ne mogu. S drugih strana je bilo mnogo toga.

EU slomljena

Dodik je istakao i da Evropska unija nije ono što je bila pre nekoliko godina, kao i da je optimizam je slomljen i da je u EU mnogo evroskeptika.

- Sama činjenica da je Kameron pobedio u Britaniji, a da mu je jedno od osnovnih izbornih zalaganja bila upravo priča o referendumu o izdvajanju Britanije iz EU, zbog čega je po oceni analitičara i dobio izbore, govori o nestabilnosti same EU. A evropska administracija sa nama, koji treba da se pridružimo EU, nastavlja da radi kao da se tamo ništa nije promenilo i kao da teku med i mleko. I ako ovaj region uđe u EU, to neće biti ona EU sa početka našeg puta, već EU na kraju svog puta. Ne mogu da predvidim kako će izgledati, ali mislim da će biti najverovatnije bez Britanije. Ili sa Britanijom, ali uz velike ustupke Brisela i Nemačke. Ali to opet neće biti ona EU koja je postojala - zaključio je Dodik.

2024 © - Vesti online