Nedelja 24.05.2015.
02:15
J. L. Petković - Vesti

Sirotinja u Gračanici na korak do trovanja

A. Čukić
Muka na muku: Kontejnersko naselje u Gračanici

Porodice kažu da takvo stanje traje već desetak dana, i da će ukoliko im se životni uslovi ne poprave, stupiti u štrajk glađu.

Olgica Subotić, raseljena iz Obilića, kaže da niko ne želi da prihvati da plati račun i napominje da je u ovakvim uslovima teško održavati higijenu. Plaši se i zaraze.

- Stanje je haotično, uslovi nikakvi. Najteže nam je za hranu, jer smo sve izneli napolje, tu kuvamo i spremamo, ali nemamo gde da je stavimo. Plašimo se trovanja, epidemije - kaže Olgica Subotić.

Nakon što im je, kažu bez upozorenja, isključena struja, u teškoj situaciji našla se i osmočlana porodica Nataše Virijević koja sa šestoro dece stanuje u kontejneru. Njena porodica godinama živi u nehumanim uslovima.

Nataša, kao i svi žitelji ovog naselja, nadali su se da će dobiti kuće u Novom Badovcu. Te kuće je gradila Vlada Srbije, ali je problem što su se u njih uselili drugi stanari, bez saglasnosti i odobrenja nadležnih. Već godinu i po dana nije pronađeno rešenje da se ovaj problem reši.

Gradonačelnika Gračanice Vladetu Kostića pokušali smo da kontaktiramo više puta, ali do zaključenja ovog broja on se nije javio na telefon.

Ni para, ni kuća

Nadležne institucije u Gračanici su u pregovorima sa predstavnicima Kosovske elektro-energetske korporacije da se struja privremeno uključi. Predsednik Privremenog organa Skupštine grada Priština Ljubinko Karadžić očekuje da će problem sa strujom rešiti naredne nedelje. Ističe da su na nekoliko adresa uputili zahtev da se nađe novac. On podvlači da će se problem u kontejnerskom naselju rešiti kada se njegovi stanari presele u novoizgrađene kuće.

2024 © - Vesti online