Subota 23.05.2015.
21:12
Lj. Ivanović - Vesti

Asad izgubio pola Sirije

Tanjug/AP
Islamisti gaze Asadov poster

Na fotografijama je prikazan niz ljudi koji u lokvama krvi leže u jednoj ulici u Palmiri. Bar četvoro njih bilo je obezglavljeno.

Prema izveštajima aktivista, ubijeni su pripadnici plemena Šaitat koji ID u Siriji pružaju otpor. Od avgusta prošle godine do danas, navodno je ubijeno više od 700 pripadnika tog plemena. Većina od 70.000 stanovnika je evakuisana.

Ali, zabrinjavajuće su tvrdnje aktivista prema kojima su viši vojni komandant pobegli od borbe i pritom napustili stanovnike, ali i vojnike. Za sada nema vesti o tome da su pripadnici ID počeli da uništavaju spomenike u drevnoj Palmiri.

Nažalost, vesti o užasnim ubistvima ID stižu i iz drugih delova Sirije. Grupa aktivista koji stoje iza bloga "Raka se tiho kolje" na svom blogu je objavila video na kojem je prikazano stravično smaknuće pripadnika plemena Šaitat bazukom koje se nedavno dogodilo u sirijskoj provinciji Deir Ez-zour.

Džihadisti Islamske države zauzeli su u četvrtak poslednji granični prelaz na sirijsko-iračkoj granici koji je još bio u rukama sirijskog režima, izvestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Borci ID su zauzeli granični prelaz al Tanaf na granici s Irakom, pošto su se vladine snage povukle", dodala je ta nevladina organizacija. Damask više nema nikakvu kontrolu nad granicom s Irakom", istaknuto je u saopštenju.

U međuvremenu Amerikanci priznaju da je u napadima protiv oružanih grupa u Siriji prošle godine stradalo dvoje dece, što je prvi put da američke oružane snage priznaju da su izazvale smrt civila u tom ratu.

- Izražavamo žaljenje zbog nenamernog gubitka života - naveo je general Džejms Teri, koji predvodi vazdušnu kampanju američkih snaga protiv ID i drugih oružanih grupa.
Neke humanitarne organizacije procenjuju da je u napadima američkih i koalicionih snaga u Siriji, koji su pokrenuti u avgustu prošle godine, poginulo daleko više civila.

Albanac ubijao iz bazuke

Video na kojem džihadista ID, kosovski Albanac Lavrdim Muhadžeri, ubija jednog sirijskog borca koristeći protivtenkovsku raketu, šokirao je svet. Žrtva je izvesni Šraideh, mlad čovek iz sirijske provincije Deir ez Zor. Aktivista koji je objavio snimak egzekucije, koristeći ratno ime Abu Mohamed, potvrdio je da je Šraideh ubijen 20. maja u gradu Abu Hamam, da je bio Sirijac, povezan sa Slobodnom sirijskom armijom. Abu Mohamed je rekao da je osoba sa bradom, koja je ubila Šraideha bazukom, kosovski Albanac po imenu Lavrdim Muhadžeri koji se nalazi na Interpolovoj poternici.

Nećemo izgubiti rat!

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je pad iračkog grada Ramadija u ruke Islamske države taktički poraz, ali smatra da međunarodna koalicija ne gubi rat protiv islamista.
- Nema sumnje da će u sunitskim oblastima biti pojačana ne samo obuka, nego i posvećenost i bolje je da više aktiviramo sunitska plemena nego do sada - rekao je Obama.

2024 © - Vesti online