Subota 23.05.2015.
18:00
A. V. - Vesti

Dijaspora igra u Beogradu

V. Sekulić
Fešta nad feštama: Domaćini smotre sa prelaznim peharom "Vesti"

Osim štandova sa raznovrsnom tradicionalnom srpskom kuhinjom, očekuje se i bogat muzički program, a kao posebna atrakcija se najavljuje gostovanje trubačkog orkestra.

- Mi smo u Beogradu zbog jednostavnog razloga, jer volimo Srbiju i srpski folklor. Tri i po hiljade mladih ljudi pristiže u Beograd, iz čiste ljubavi prema matičnoj zemlji - rekao je Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske i domaćin Smotre.

- Posebno me raduje što se Smotra održava u Beogradu, prestolnom gradu celog našeg naroda, bez razlike odakle dolazimo - istakao je Mićo Ćetković, predsedavajući Saveta Smotre.

Glavni pokrovitelj događaja, dnevni list "Vesti", kao i prethodnih godina dodeliće 55 nagrada učesnicima u raznim oblastima, a pobednik smotre će dobiti prelazni pehar, koji će ići u ruke pobednika Smotre iz godine u godinu.

Ovogodišnja manifestacija otvorena je promocijom monografije Smotre pod naslovom "Život nije igra, igra je život", koja je takođe predstavljena u Etnografskom muzeju. Monografiju je priredio Zvezdan Đurić, a osim njega, na konferenciji je tim povodom govorila i dr Mirjana Zakić, docent na Fakultetu muzičke umetnosti, koja je istakla duboku zahvalnost dijaspori koja vrednuje i čuva svoj nacionalni identitet.

- Ova monografija je jedan divan prikaz svih smotri do sada održanih. Knjiga je značajna jer je objedinila čak 105 kulturno - umetničkih društava u 14 zemalja. Na tu činjenicu Srbija treba da bude ponosna - izjavila je Zakićeva.

2024 © - Vesti online