Nedelja 24.05.2015.
00:14
J. Arsenović - Vesti

Čanak otvara novo žarište u Srbiji

en.wikipedia.org
Da li Čankova stranka stoji iza iznenadne odluke Pokrajinske vlade da predloži osnivanje Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture?

Poslanik Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević procenjuje da iza pokušaja oživljavanja Vojvođanske akademije stoji Liga socijaldemokrata Vojvodine koja koristi ucenjivačku moć s obzirom na minimalnu većinu koju DS sa koalicionim partnerima ima u pokrajinskom parlamentu.

- Ruku bih stavio da Čankova stranka stoji iza ovoga, jer DS nema snage za nove konfrontacije - kaže za "Vesti" Ristivojević.

On primećuje da se predlog pojavio baš u vreme kada se vode konstruktivni razgovori sa republičkim vlastima oko finansiranja pokrajine, te da inicijativu Pajtićeve vlade treba sagledati u širem kontekstu.

- Postavlja se pitanje šta ovim novim nivoom konfrontacije hoće da dobiju? Da li podršku nekog spolja kome će da se posle žale i da internacionalizuju slučaj, pa su krenuli da se konfrontiraju sa pravnim poretkom, jer je nesporno reč o protivustavnoj odluci - kaže Ristivojević, inače profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški kaže da je prilikom rekonstrukcije Vlade AP Vojvodine, Akademija bila jedna od tačaka oko koje su se koaliconi partneri (DS, LSV i SVM) dogovorili kao cilj koji treba ostvariti do kraja mandata.

- Mislim da smo mi predložili kao temu ali je evidentno prihvaćeno od naših koalicionih partnera. Uostalom, to će glasanje u Skupštini i pokazati - odgovara Bogarški na pitanje "Vesti" da li su tačne procene dela opozicije da je na Vojvođanskoj akademiji insistirala upravo partija Nenada Čanka.

Ristivojević se za svoju procenu o širem kontekstu celog slučaja poziva i na američkog analitičara Vejna Medsena koji je nedavno objavio tekst: "Da li je Vojvodina nova instant država na Balkanu?", te na zloslutne stavove Nenada Čanka koji smatra da se "pakao iz devedesetih može ponoviti".

SANU: Opasne političke igre

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) usprotivila se pokušaju ponovnog osnivanja Vojvođanske akademije.

- Radi se o opasnim političkim igrama koje nemaju utemeljenja ni u naučnim, ni u umetničkim kriterijumima i potrebama - ocenila je SANU.

- Ne mislim da na bilo koji način regionalna akademija može da ugrozi nacionalnu instituciju, niti je namera predlagača da na bilo koji način pravi paralelnu instituciju - uzvraća Bogaroški.

On tvrdi da postojane regionalnih akademija postoji u više evropskih država, ali nam nije znao reći ime bar jedne od njih.

Nije šija nego vrat

Pokrajinska vlada se za pravni osnov poziva na Statut APV i na Zakon o javnim službama. Protivnici, međutim, ukazuju na odluku USS iz 2012. koji je osporio pokrajini nadležnosti u nauci, odnosno finansiranje u toj oblasti, što je dovelo do ukidanje VANU, odnosno njenog preimenovanje u NVO Akademija nauka, umetnosti i kulture Vojvodine. Sada se predlaže osnivanje Akademije koja bi za razliku od prethodne, ustavno osporene institucije, u nazivu dobila dodatak "kulture" i ne bi imala predsednika, već direktora i upravni odbor.

2024 © - Vesti online