Petak 22.05.2015.
22:00
Blic.rs

Brisel: Ako je Nikolić ozbiljan, ništa od Srbije u EU

A. Čukić
Nikolićeva platforma opet na udaru

Ovo nezvanično kažu sagovornici lista "Blic" iz Evropske komisije u Briselu, ističući da EK nije dobila Nikolićevu platformu, tako da o njoj mogu suditi samo na osnovu medijskih izveštaja.

Stiže Merkelova

Srpski premijer juče je najavio da će u Beograd uskoro doći nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prema nezvaničnim saznanjima, Merkelova bi u svoju drugu posetu Srbiji trebalo da dođe nakon što se Vučić vrati iz Vašingtona početkom juna. Očekuje se da će glavna tema posete biti Kosovo

Kako objašnjavaju, proces evropske integracije Srbije mogao bi biti ugrožen ukoliko Beograd bude zahtevao da se pregovara o statusu Kosova kao autonomne pokrajine, da se na severu KiM primenjuju zakoni Srbije, a da Zajednica srpskih opština postane "pokrajina u pokrajini Kosovo“.

Međutim, s druge strane iz EK ističu da dokument Tomislava Nikolića, pa čak i da ga usvoje Vlada i parlament, ne bi trebalo da ugrozi odnose EU i Srbije ako ostane mrtvo slovo na papiru.

Naime, kako objašnjavaju, Skupština Srbije je i do sada usvajala razne rezolucije i deklaracije o Kosovu, pa ako Nikolićev dokument bude samo deklarativan, bez praktične primene, to za Brisel neće biti problem.

U svakom slučaju, nezvanično poručuju iz EK, na političkim akterima u Beogradu je da se odrede prema platformi, a pre svega da je objave, pa će se onda i više toga znati.

Premijer Aleksandar Vučić juče se prvi put odredio prema Nikolićevoj platformi poručivši da je to "obiman i ozbiljan tekst“ o kojem će se razgovarati u državnom vrhu.

Vučić je ujedno priznao da su mediji dobili izvode iz platforme pre nego što je njemu dostavljena.

- Kad budemo sagledali koliko je to realistično i da li može da se sprovede u delo, izaći ćemo u javnost sa stavom. Potrebno je da svi upoznaju tekst, i istaknuti intelektualci, javni radnici, pravnici... Razumem predsednika Nikolića, i on odlično razume u kakvoj se situaciji nalazi Srbija. Ipak, ništa nije Sveto pismo osim boljeg života za građane Srbije - rekao je Vučić, i istakao da se neće svađati s Nikolićem.

2024 © - Vesti online