Petak 22.05.2015.
19:34
Tanjug

Makedonija - novi poligon za sukob Rusije i SAD

Tanjug
Imaju poligon za rat

Kako se navodi u analizi, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da u pozadini demonstracija stoji SAD zbog odbijanja makedonske vlade da uvede sankcije Rusiji i da bi se sprečilo učešće Skoplja u projektu izgradnje gasovoda “Turski tok“.

U tekstu se navodi da su "kao što je često bio slučaj, ruski interesi saglasni sa interesima korumpiranog autoritativnog lidera".

Blumberg podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin posle otkazivanja izgradnje gasovoda Južni tok, koji je bio planiran tako da zaobiđe Ukrajinu, sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom postigao dogovor o izgradnji gasovoda preko Turske, sa planom da gasovod produži dalje na Balkan.

Rusija želi da gasovod prođe kroz Grčku, dok SAD pokušavaju da privole Atinu da se okrene projektu izgradnje gasovoda iz Azerbejdžana.

Za Putina su, kako se ocenjuje u tekstu, protesti u Makedoniji, kao i oni prošle godine u Ukrajini, ili još ranije u državama severne Afrike, dirigovani iz SAD, "dok zapravo narodi ruše svoje lidere zbog korupcije, krađe izbora i ograničavanja medijskih sloboda".

Greška Zapada, kako je ocenjeno, ogleda se u tome što se njegova podrška reformatorima završava sa promenom režima, pa društva ostaju pri svojim korumpiranim navikama.

2024 © - Vesti online