Petak 30.04.2010.
23:21
Tanjug

Rumunija: Ne priznajemo Kosovo!

 Verujemo međunarodnom pravu : Bogdan Auresku
 

"Rumunija veruje da će trenutak kada Međunarodni sud pravde saopšti konsultativno mišljenje biti važna prilika za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Auresku, koji je u Bratislavi učestvovao na rumunsko-slovačkom konsultativnom skupu o strateškim i multilateralnim pitanjima.


Kako je saopštilo rumunsko ministarstvo spoljnih poslova, isti stav potvrdila je i slovačka strana, prenela je agencija Ađerpres.


Rumunski državni sekretar je istakao da će Rumunija nastaviti da se "zalaže za pronalaženje rešenja koje će prihvatiti obe strane i koje je utemeljeno u međunarodnom pravu".


"Nezavisno od toga kakvo mišljenje (suda) bude, Rumunija veruje da Evropska unija treba da izrazi podršku tom mišljenju, jer je Međunarodni sud glavni pravosudni organ Ujedinjenih nacija", rekao je Auresku.


Rumunija je, pored Slovačke, Španije, Grčke i Republike Kipar, jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.


Rumunija je veoma angažovana u mirovnim misijama na Kosovu i Metohiji: u Kforu ima 140 vojnika, u Euleksu 193 pripadnika žandarmerije, policajaca i civila, a u UNMIK-u dvojicu oficira.

2024 © - Vesti online