Subota 23.05.2015.
00:13
Z. Marjanović - Vesti

Čovek od koga je drhtala Slovenija: Odbranio vojno skladište i čast

Z. Marjanović
Dobio optužnicu staru 20 godina po kojoj je optužen za ratni zločin i pokušaj ubistva: Dragomir Grujović

Nedavno ste dobili pismo iz Slovenije?

- Jeste, poslao mi Okružni sud u Novom Mestu optužnicu staru 20 godina po kojoj sam optužen za ratni zločin i pokušaj ubistva. Nije me iznenadilo jer znam da mi Slovenci nikada neće oprostiti za ono što sam tada uradio, a u čemu nema nikavog ratnog zločina, niti bilo kakve krivice.

Zbog čega vas optužuju?

- U noći između 26. i 27. jula 1991. slovenački teritorijalci pokušali su da zauzmu skladište Mokronog. Nije nam padalo na pamet da im ga predamo. Jedino je kapetan Branimir Furlan bio spreman na izdaju zbog čega smo odlučili da ga eliminišemo. Desetaru Vojislavu Pićanu je oružje zatajilo, pa sam ja ispalio u kapetana tri metka iz pištolja, srećom, samo sam ga ranio. Pustili smo nekoliko vojnika Slovenaca i Albanaca koji su hteli da odu, a ostalih trideset, među kojima je bilo Hrvata, Crnogoraca, Srba, Mađara i jedan Albanac su ostali i rešili da, ako zatreba, dignu u vazduh i sebe i skladište. Srećom, do toga nije došlo!

Kako je izbegnuta tragedija?

- Pregovorima u koje se uključio i slovenački predsednik Milan Kučan. Ispoštovali su sve naše zahteve - da deblokiraju skladište i kasarnu u gradu, da nam nastave isporuku hrane i vode i evakuišu porodice svih oficira JNA.

Po povratku u Srbiju unapređeni ste u čin poručnika. Da li je to bila nagrada za herojstvo?

- Jesam unapređen, ali sam odmah potom i penzionisan iako mi je tada bilo 45 godina. Narod voli heroje, ali ne i oni koji o herojima treba da misle. Mada, da se ne shvati pogrešno, sebe ne doživljavam kao heroja, već kao vojnika koji je držao do svoje časti.

Šta je bilo sa kapetanom Furlanom?
- E, on je za svoje "herojsko delo" nagrađen. Pre nekoliko godina bio je u Beogradu, u zvaničnoj poseti Vojsci Srbije, i to u funkciji zamenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Slovenije i u činu brigadnog generala.

Kako je sud u Novom Mestu znao adresu na koju treba da pošalje optužnicu?

- To bih i ja voleo da znam. Neko sigurno zna odgovor na ovo pitanje.

Da li ćete se odazvati pozivu suda iz Slovenije?

- Ponavljam po ko zna koji put - u Sloveniju živ ne idem.

Na poternici Interpola

Optužnica protiv Grujovića u Sloveniji je više puta obarana kao neosnovana, o čemu svedoči i naučni rad Marka Prešerna. Okružni sud u Novom Mestu je 1997. Grujoviću u odsustvu odredio pritvor, a 2007. za njim je obnovljena poternica Interpola.

Bio uzor Tepiću

Nisam dobio mnogo priznanja, ali jedno mi je jako vredno. Javila mi se supruga heroja Milana Tepića koji je u septembru 1991. u Bjelovaru digao u vazduh i sebe i vojno skladište i kazala mi da sam ja bio Tepićev uzor, rekao je "Vestima" Grujović.

2024 © - Vesti online