Petak 22.05.2015.
05:47
Lj. Ivanović - Vesti

Pao avion s tonom kokaina

Reuters

Venecuela i Kolumbija su potvrdile pad aviona, ali su objavile različite verzije o tome kako se to dogodilo. Video-snimak koji su objavile vazduhoplovne snage Kolumbije pokazuje kako je borbeni avion presreo avion iz Venecuele haker 800 kada je ušao u vazdušni prostor Kolumbije, oko pola tri posle ponoći.

Zvaničnici su izjavili da je avion pokušao da izmanevriše situaciju i pobegne ali u tome nije uspeo, a kada je jedan od njegovih motora otkazao, srušio se na obalu Puerto Kolumbije. Obalska straža Kolumbije saopštila je da je telo pilota, za sada nepoznate nacionalnosti, pronađeno između olupina zajedno sa 1,2 tone kokaina upakovanih u pakete od jednog kilograma.

Nekoliko sati kasnije, ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino izjavio je na nacionalnoj televiziji da se avion spustio na tajnoj pisti u zapadnoj državi Apur neposredno posle ponoći. Kada je avion nekoliko sati kasnije ponovo poleteo, venecuelanski avioni su mu naredili da se spusti, ali su pucali kada je on odbio, dodao je Padrino. On je naglasio da su venecuelanske vlasti izgubile trag aviona u blizini granice i da su upozorili partnere u Kolumbiji.

Venecuela je postala ključna zemlja za tranzit kokaina proizvedenog u Kolumbiji. SAD je sankcionisala nekoliko vladinih zvaničnika i visokih članova u vojsci zbog toga što su navodno u dosluhu sa trgovcima droge.

Veliki deo kokaina prokrijumčari se do centralne Amerike kopnenim putem da bi se izbegao vazdušni prostor Kolumbije koji se nadzire u saradnji sa SAD. Od 2013, vlasti Venecuele tvrde da su oborile ili neutralisale 90 aviona koji su nosili više od 180 tona kokaina.

Popularne i podmornice

Međunarodni krijumčari narkotika sve se više za prevoz kokaina i ostalih droga koriste podmornicama i polupodmornicama, upozorile su američke vlasti. Da bi se detekcija dodatno otežala, za tu se svrhu upotrebljavaju minijaturne podmornice, koje su pritom i jeftinije te jednostavnije za izradu i za održavanje. Mafijaši prave te male podmornice u prašumama Kolumbije, koje su premrežene pogonima raznih narko-bosova, koji često sarađuju s desničarskim eskadronima smrti i levičarskim gerilskim grupama koje, zajedno s vladinim snagama, decenijama vode male građanske ratove u Kolumbiji, uz otmice i prepade.

2024 © - Vesti online