Petak 30.04.2010.
21:11 >> 23:01h
Vestionline

SAD u panici: Stigla im naftna mrlja!

Lokalni zvaničnici su saopštili da je nafta zapljusnula jedno ostrvo nedaleko od delte Misisipija, na granici saveznih država Luizijane i Misisipija.

Sjedinjenim Američkim Državama bi moglo da bude potrebno 90 dana da spreče masovno izlivanje nafte u more, izjavio je u međuvremenu visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Dejvid Hejz.

Iz Bele kuće je saopšteno da vlasti u Vašingtonu neće dozvoliti nova istraživanja nafte i bušotine, dok se ne utvrdi šta je uzrok velike mrlje, veličine Jamajke, koja je nastala usled izlivanja nafte posle rušenja jedne platforme za eksploataciju u vlasništvu kompanije BP.


Vlada SAD proglasila je izlivanje nafte u Meksičkom zalivu za događaj od nacionalnog značaja.


Američka obalska straža procenjuje da iz podvodne cevi, koja je napukla prošle sedmice posle eksplozije na naftnoj platformi, curi pet puta više nafte nego što se prvobitno pretpostavljalo. Oštećena cev se nalazi na dubini od 1.500 metara.


Vlasnik uništene naftne platforme, kompanija BP, bez uspeha je pokušala da popravi kvar uz pomoć podvodnih robota.


Poslednje procene govore da bi naftna mrlja do ušća Misisipija mogla da stigne već u petak uveče.

Američka vojska uputila avione za saniranje naftne mrlje

 

 Američka vojska uputila je opremu i avione s hemijskim sredstvima na obalu američke države Luizijane, gde se nalazi velika naftna mrlja, saopštio je večeras Pentagon.


Američki sekretar odbrane Robert Gejts dao je nalog za upućivanje dva velika transportna aviona tipa Herkules C-130 iz kojih će biti izbacivane hemikalije koje treba da neutrališu naftnu mrlju, izjavio je portparol Pentagona Džef Morel, javio je Radio Slobodna Evropa.


Američka mornarica postavila je plutajuće barijere duž 18 kilometara obale, kako bi sprečile da nafte ugrozi osetljivi ekosistem na obalama Luizijane.


"Mi smo uvereni da pružamo ono što se od nas traži u ovom trenutku", rekao je Morel.
On je, međutim, istakao da situacija nastavlja da se razvija pošto nafta prodire u močvare Luzijane i preti da uđe dalje u unutrašnjost, prenela je agencija AP.
"Situacija se brzo menja", kazao je Morel i dodao da će američka vojska učiniti šta treba.

2024 © - Vesti online