Petak 22.05.2015.
05:30
Tanjug

Hrvatsko more čistije od grčkog

facebook.com
Zelena laguna na hrvatskom ostrvu Visu

Kako prenosi Poslovni dnevnik, Hrvatska, uz Kipar, Grčku, Maltu, Luksemburg i Nemačku, spada u zemlje s "odličnim" kvalitetom vode, dok se Kipar i Grčka mogu pohvaliti s nekoliko devičanski čistih lokacija za kupanje.

U tih šest zemalja 90 odsto ispitane vode za kupanje, uključujući slatku i slanu vodu, odličnog su kvaliteta, dok je Slovenija, na primer, zadovoljila tek minimalne standarde kvaliteta voda za kupanje.

Tri zemlje s najvećim brojem zagađenih mesta za kupanje su Italija (107 lokacija ili 1,9 odsto), Španija (67 lokacija ili 3,1 odsto) i Francuska (105 lokacija ili 3,1 odsto), a najviša stopa voda za kupanje sa izrazito lošim kvalitetom zabeležena je u Estoniji (5,6 odsto), Irskoj (5,1 odsto), Holandiji (4,9 odsto) i Švedskoj (3,6 odsto).

Izveštaj je obuhvatio 21.000 mesta za kupanje širom EU, uz Albaniju i Švajcarsku. Oko 95 odsto ispitanih voda zadovoljilo je minimalne standarde, a glavna poruka izveštaja je da su vode Evropske unije i dalje vrlo kvalitetne.

Manje od dva odsto analiziranih voda reka, jezera i mora je lošeg kvaliteta, uglavnom zbog zagađenja od kanalizacionih voda i poljoprivrednog otpada, pa je kupanje u njima opasno po zdravlje.

2024 © - Vesti online