Petak 30.04.2010.
19:16
Tanjug

Sabor SPC: Na Kosovu ugrožena prava i slobode

 Sabor SPC zabrinut zbog situacije na Kosovu
 

U saopštenju, koje je kao portparol Sabora potpisao episkop bački Irinej, ističe se da je albanska policija uništila telefonske repetitore u srpskim selima i mestima gde žive Srbi i njihovi susedi nealbanci i time ugrozila i ljudske živote.


Posebna zabrinutost izražena je zbog ugrožavanja života i ometanja slobodnog kretanja i rada Srbima povratnicima u selu Žač kod Kline i drugim mestima u Metohiji gde se Srbi prognanici vraćaju na svoja vekovna ognjišta i ponovo se sabiraju oko svojih svetinja.


Sabor je uputio apel vlastima države Srbije i međunarodnoj zajednici prisutnoj na Kosovu i Metohiji, vladama civilizovane Evrope i Amerike, kao i Ujedinjenim nacijama da zaustave ovo i "svako drugo nasilje nad ionako napaćenim i nedužnim narodom na ovom životnom prostoru Balkana i Evrope, kolevci civilizacije i izvorištu duhovne i materijalne kulture čovečanstva".


"Našem pravoslavnom narodu na Kosovu i Metohiji očinski i bratski poručujemo da ostane dostojanstven na svojoj pradedovskoj zemlji i oko svojih svetosavskih i svetolazarevskih svetinja", kaže se u saborskoj poruci.

2024 © - Vesti online