Četvrtak 21.05.2015.
12:34 >> 16:06h
Tanjug

Šta je Vučić rekao kada je pročitao Nikolićevu platformu o KiM?

Fonet/N. Đ.
Vučić: Razumem ja njega, al' razume i on u kakvoj je situaciji Srbija

- Reč je o obimom i ozbiljnom tekstu. Kad budemo sagledali koliko je realističan i može da se sprovede u delo, izaći ćemo u javnost. Razgovaraćemo o tome u državnom vrhu. Potrebno je da se svi upoznaju sa tekstom - istaknuti intelektualci, javni radnici, pravnici... - rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Na pitanje novinara da li misli da će Srbija zbog platforme imati eventualnih problema sa zemljama Evropske unije, Vučić je rekao da razume predsednika Nikolića i da Nikolić odlično razume u kakvoj se, ne lakoj, situaciji nalazi Srbija.

- S jedne strane suočava se sa tim da evropska i ekonomska budućnost zavise od toga što ćete da činite neke ustupke koje ne biste u određenim momentima činili, i onda uvek dođete u situaciju da to morate da vagate i odmeravate i u tome je suština ozbiljnog bavljenja politkom i zato sam uveren da ćemo naći najbolji način i odgovor - rekao je Vučić, istakavši da ništa nije sveto pismo osim boljeg života za građane Srbije.

- Mi smo o tome spremni da razgovaramo, kao i o svakom drugom aktu - rekao je Vučić i dodao da zna da je predsednik spreman da čuje primedbe i da vidi šta je ono što bismo izmenili.

- Uveren sam da EU ne želi i neće pristati na ukidanje dijaloga, iako to ne piše u tekstu, ili da svoju poziciju suzimo dotle da ne možemo na ozbiljan način da nastavimo razgovore sa kosovskim Albabncima - rekao je Vučić i dodao da u skladu sa tim i svim globalnim kretanjima, moramo da sagledamo svoju poziciju.

- Reč je o ozbiljnoj stvari koju ćemo na taj način da posmatramo i da se tako obratimo našim građanima - rekao je Vučić.

Martinović: Platforma neće sukobiti Nikolića i Vučića

Platforma o Kosovu i Metohiji koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne može da dovede do sukoba na relaciji predsednik države - predsednik

Tanjug

vlade, izjavio je danas funckioner SNS Aleksandar Martinović.

- Prema Ustavu Srbije, vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje i ja sam ubeđen da će vlada pronaći najbolji način da se reši problem Kosova i Metohije, pre svega položaj građana koji tamo žive, naše kulturne baštine, imovine i naših preduzeća - rekao je Martinović na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li bi platfroma mogla da dovede do sukoba između Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, Martinović je rekao da pojedini mediji ne rade ništa drugo osim što se bave spekulacijama da postoji sukob između Nikolića i Vučića što, kako je rekao, apsolutno nije tačno. On je rekao da će se vlada u narednim danima baviti sadržajem platforme, ističući da svi u SNS i u vladi, kao i predsednik, imaju isti stav o Kosovu - da je to sastavni deo Srbije.

- Država pruža obe ruke za saradnju sa privremenim institucijama uprave u Prištini, želimo dijalog, miran život na KiM i za Srbe i za Albance - rekao je Martinović.

2024 © - Vesti online