Četvrtak 21.05.2015.
12:20 >> 13:26h
Tanjug

Lavrov o podeli Makedonije: Zašto deo Albaniji, a deo Bugarskoj?

Reuters
Makedonija je već ozbiljno podeljena na više nivoa. Drže je u celini još samo granice u atlasu

Lavrov je pred ruskim poslanicima rekao da događanja u Makedoniji proizilaze iz želje da se utiče na vladu premijera Nikole Gruevskog u vezi odbijanja da se priključi sankcijama protiv Rusije i podrške koju daju projektu Turski tok.

- Mnogo je tužno i opasno da se u tom cilju prave napori da se iskoristi albanski faktor. Pre mnogo godina je došlo do ozbiljnih sukoba i tada, 2001. godine, je bio potpisan Ohridski sporazum, a sada se govori o tome da Makedonija treba da se još dublje federalizuje. Čak se predlažu i ideje da bude podeljena - jedan deo da bude dat Albaniji a drugi Bugarskoj - izjavio Lavrov.

Bugarski ministar Danijel Mitov napominje da je Bugarska bila zemlja koja je pružala najveću podršku nezavisnosti Makedonije i postala garant za njen teritorijalni integritet.

"Podsećamo da je Bugarska bila prva zemlja koja je priznala Makedoniju i da je ova odluka bila ključna za stabilnost u Jugoistočnoj Evropi", kaže se u pisanom saopštenju Mitova objavljenom na sajtu bugarskog MIP-a.

On naglašava da su neprihvatljivi pokušaji da se stavi pod sumnju evropski poredak u regionu i teritorijalni integritet Makedonije.

- Stabilnost svih zemalja Jugoistočne Evrope je za nas od ogromnog značaja i pokušaj zemalja van regiona da potkopaju ovu stabilnost preko sličnih sugestija treba da budu prekinuti. Bugarska će nastaviti da bude garant nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i u to niko ne može da sumnja - rekao je bugarski ministar Mitov.

2024 © - Vesti online